Czekoladowe pierogi

Ew
18.12.2014 13:04
Czekoladowe pierogi

Przepis

Składniki:

250 g mąki

3 łyżki kakao

1 łyżka oleju

4 łyżki cukru

1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

400 g mielonego twarogu

1 żółtko

250 g kremówki

sól

1/2 szklanki gorącej wody

Mąkę przesiej,dodaj olej,kakao i wodę. Wyrób ciasto.

Zagnieć w kulkę,przykryj ściereczką i odstaw.

Twarożek wraz z cukrem i ekstraktem waniliowym dokładnie wymieszaj. Dodaj żółtko i wymieszaj ponownie.

Ciasto wyłóż na stolnice i cienko rozwałkuj. Wycinaj krążki na pierogi. Na każdy nałóż pełną łyżeczkę sera i sklej.

Pierogi gotuj w osolonej wodzie przez ok 3 minuty od momentu kiedy wypłyną na wierzch.

Gotowe pierożki najlepiej podawać z ubitą kremówką,posypane np cukrem pudrem lub polane miodem.

Świetnie sprawdzą się jako obiad,deser, czy nawet przystawka.