Przepis
inspiracją był przepis na piernik czekoladowy z książki „Ciasta na każdą okazję”
Składniki na tortownicę o średnicy 23cm:
200g gorzkiej czekolady 70% kakao
100g niesolonego masła
6 dużych jaj
szczypta soli
1 szklanka cukru
sok z 1 pomarańczy (dodałam też łyżkę domowego ekstraktu pomarańczowego)
1 szklanka mąki pszennej
Na krem:
200g białej czekolady
500ml śmietany kremówki
250g serka mascarpone
skórka otarta z pomarańczy plus 3 – 4 łyżki soku
Nasączenie:
mocna słodka herbata – sama, z dodatkiem syropu korzennego, jeśli chcecie podać tort jako świąteczny deser lub z 2 – 3 łyżkami likieru pomarańczowego
Dodatkowo:
wiórki czekoladowe, kandyzowana skórka lub plastry pomarańczy (jak w serniku pomarańczowym) do dekoracji
Wykonanie:
Najlepiej zacząć od przygotowania kremu. Czekoladę posiekaj drobno i włóż do miseczki. Kremówkę zagotuj i gorącą zalej czekoladę. Odczekaj chwilę, aż czekolada zacznie się rozpuszczać, po czym wymieszaj dokładnie. Odstaw do przestudzenia, po czym włóż na około 3 – 4 godziny (lub całą noc) do lodówki.
Czekoladę posiekaj, wsyp do żaroodpornej miseczki, dodaj pokrojone masło i roztop wszystko razem nad rondelkiem z wrzącą wodą. Przestudź.
Żółtka ucieraj z cukrem, aż masa będzie jasna i napowietrzona. Dodaj sok z pomarańczy oraz mąkę i zmiksuj krótko.
Cały czas mieszając, wlewaj stopniowo roztopioną czekoladę z masłem.
Białka ubij z solą na sztywną pianę i dodaj w trzech porcjach do masy czekoladowej. Wymieszaj delikatnie, ale dokładnie szpatułką, zanim dodasz kolejną.
Dno tortownicy wyłóż papierem do pieczenia i przelej do niej ciasto. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200°C i piecz przez około godzinę, do tzw. suchego patyczka. W razie potrzeby przykryj wierzch folią aluminiową, by się nie przypalił.
Upieczone ciasto wyjmij ostrożnie z formy i wystudź na kratce. Jeżeli urośnie z górką, można ją ściąć i wykorzystać do dekoracji tortu lub zostawić na później i dodać do cake pops lub bajaderek.
Podczas gdy ciasto stygnie, dokończ krem. Wlej wystudzoną kremówkę z czekoladą do misy miksera, dodaj mascarpone, skórkę oraz sok z pomarańczy i ubij na sztywno.
Wystudzone ciasto przekrój na dwa blaty. Ułóż pierwszy z nich na paterze i nasącz. Posmaruj mniej więcej 1/3 kremu pomarańczowego i przykryj drugim blatem czekoladowym. Nasącz ponownie i wyłóż resztę kremu, pokrywając nim wierzch i boki tortu.
Wierzch udekoruj wiórkami czekoladowymi lub kandyzowanymi pomarańczami.
Schłodź w lodówce przez kilka godzin.
Smacznego :)