Tort czekoladowo-pomarańczowy

Krzysztof
12.12.2014 9:22
Tort czekoladowo-pomarańczowy

Przepis

inspiracją był przepis na piernik czekoladowy z książki „Ciasta na każdą okazję”

Składniki na tortownicę o średnicy 23cm:

200g gorzkiej czekolady 70% kakao

100g niesolonego masła

6 dużych jaj

szczypta soli

1 szklanka cukru

sok z 1 pomarańczy (dodałam też łyżkę domowego ekstraktu pomarańczowego)

1 szklanka mąki pszennej

Na krem:

200g białej czekolady

500ml śmietany kremówki

250g serka mascarpone

skórka otarta z pomarańczy plus 3 – 4 łyżki soku

Nasączenie:

mocna słodka herbata – sama, z dodatkiem syropu korzennego, jeśli chcecie podać tort jako świąteczny deser lub z 2 – 3 łyżkami likieru pomarańczowego

Dodatkowo:

wiórki czekoladowe, kandyzowana skórka lub plastry pomarańczy (jak w serniku pomarańczowym) do dekoracji

Wykonanie:

Najlepiej zacząć od przygotowania kremu. Czekoladę posiekaj drobno i włóż do miseczki. Kremówkę zagotuj i gorącą zalej czekoladę. Odczekaj chwilę, aż czekolada zacznie się rozpuszczać, po czym wymieszaj dokładnie. Odstaw do przestudzenia, po czym włóż na około 3 – 4 godziny (lub całą noc) do lodówki.

Czekoladę posiekaj, wsyp do żaroodpornej miseczki, dodaj pokrojone masło i roztop wszystko razem nad rondelkiem z wrzącą wodą. Przestudź.

Żółtka ucieraj z cukrem, aż masa będzie jasna i napowietrzona. Dodaj sok z pomarańczy oraz mąkę i zmiksuj krótko.

Cały czas mieszając, wlewaj stopniowo roztopioną czekoladę z masłem.

Białka ubij z solą na sztywną pianę i dodaj w trzech porcjach do masy czekoladowej. Wymieszaj delikatnie, ale dokładnie szpatułką, zanim dodasz kolejną.

Dno tortownicy wyłóż papierem do pieczenia i przelej do niej ciasto. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200°C i piecz przez około godzinę, do tzw. suchego patyczka. W razie potrzeby przykryj wierzch folią aluminiową, by się nie przypalił.

Upieczone ciasto wyjmij ostrożnie z formy i wystudź na kratce. Jeżeli urośnie z górką, można ją ściąć i wykorzystać do dekoracji tortu lub zostawić na później i dodać do cake pops lub bajaderek.

Podczas gdy ciasto stygnie, dokończ krem. Wlej wystudzoną kremówkę z czekoladą do misy miksera, dodaj mascarpone, skórkę oraz sok z pomarańczy i ubij na sztywno.

Wystudzone ciasto przekrój na dwa blaty. Ułóż pierwszy z nich na paterze i nasącz. Posmaruj mniej więcej 1/3 kremu pomarańczowego i przykryj drugim blatem czekoladowym. Nasącz ponownie i wyłóż resztę kremu, pokrywając nim wierzch i boki tortu.

Wierzch udekoruj wiórkami czekoladowymi lub kandyzowanymi pomarańczami.

Schłodź w lodówce przez kilka godzin.

Smacznego :)