Przepis
Składniki pierniczki:
600 g mąki
100 g masła
200 ml miodu
1 jajko
80 g cukru
2 łyżki przyprawy do piernika
1 łyżka kawy rozpuszczalnej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta sody oczyszczonej
szczypta soli
Składniki posypka:
180 g orzechów włoskich
150 g sezamu
60 g masła
5 łyżek miodu
1 łyżka syropu klonowego
Sposób przygotowania:
Jajko ucieramy z cukrem, dodajemy do niego miękkie masło oraz miód i ubijamy do postania jednolitej masy. Mąkę z przyprawami przesiewamy do powstałej masy, wyrabiamy ciasto. Owijamy je w folię spożywczą i odstawiamy do lodówki do schłodzenia na ok 1 godzinę. W tym czasie obieramy orzechy i siekamy na mniejsze kawałki. Rozpuszczamy masło do którego dodajemy miód oraz syrop klonowy. Do gorącej mieszanki wsypujemy posiekane orzechy oraz sezam i chwilę podgrzewamy. Ciasto wyjmujemy z lodówki podsypujemy mąką i rozwałkujemy, wycinamy dowolne ciastka (u mnie bałwanki) i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Na każdym ciastku rozkładamy masę orzechowo sezamową. Pieczemy w piecyku rozgrzanym do 180 stopni 15 minut.