Przepis
Składniki na 4 porcje:
- 12 dużych pieczarek
- 25 dag filetów z piersi kurczaka
- 1 pojemnik (15 dag) gęstej, kwaśnej śmietany
- 1/2 pojemnika (10 dag) śmietany kremówki
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki tartej goudy
- 2 łyżki oleju,
- 1/2 łyżki soku z cytryny
- 1/2 pęczka natki szczypiorku
- sól, biały pieprz
Przygotowanie:
Pieczarki oczyścić i umyć. Mięso umyć, osuszyć, pokroić w kostkę. Rozgrzać olej na patelni, podsmażyć mięso. Dodać śmietanę, szczypiorek, czosnek . Napełnić masą kapelusze pieczarek, posypać utartym serem. Zapiekać 10 minut w temperaturze 225 stopni C. Zmieszać kremówkę z kwaśną śmietaną, doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Polać pieczarki sosem. Czas przygotowania: około 45 minut 1 porcja - 420 kalorii