Świąteczne bułeczki z orzechami

Kasia
30.11.2014 8:46
Świąteczne bułeczki z orzechami

Przepis

Pachnie, pachnie coraz bardziej pachnie Świętami :) Ja już się doczekać nie mogę a Wy? Dzisiaj pokaże Wam jak fajnie przygotować bułeczki drożdżowe w wersji świątecznej, oczywiście możecie przygotowywać je kiedy chcecie jednak u mnie w domu goszczą one typowo w okresie świątecznym i kojarzą mi się z zapachem choinki, śnieżnym wieczorem i ciepłym mlekiem.

Składniki:

ciasto podstawowe

560 g mąki

50 g świeżych drożdży

250 ml mleka

100 g masła

3 łyżeczki cukru

nadzienie

50 g kandyzowanej skórki z pomarańczy

kilka kropli aromatu pomarańczowego

200 g mieszanki orzechów

1/3 szklanki kakao

50 g masła

6 łyżek płynnego miodu

lukier

cukier puder

cytryna

odrobina mleka

Przygotowanie:

W misce najlepiej z zamknięciem kruszymy drożdże, mieszamy z cukrem i odrobiną ciepłego mleka. Jak powstanie gładka masa, dodajemy mąkę, roztopione masło i pozostałe ciepłe mleko. Wszystko mieszamy, przykrywamy miskę i odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia.

Orzechy drobno siekamy i mieszamy je ze skórką pomarańczy, aromatem, kakao,i bardzo miękkim masłem. Jak nadzienie jest dobrze wymieszane dodajemy płynny miód.

Ciasto dzielimy na 4 części i z każdej wałkujemy bardzo cienki placek ok 0,3 cm. Placek smarujemy częścią nadzienia i zwijamy w roladkę. Z pozostałymi częściami ciasta należy wykonać to samo. Roladki tniemy na kawałki o długości 5 cm, i przecinamy część roladki na skos, formując w połówkę gwiazdki.

Bułeczki układamy na papierze pergaminowym i pieczemy je w temperaturze 175 C przez 20-30 minut, do czasu zarumienienia się. Czekamy, aż ostygną, następnie lukrujemy - oczywiście to tylko dla osób, które lubią bardzo słodkie bułeczki.

Z porcji wychodzi ok 34 bułeczek.

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną