Placki ziemniaczanez boczkiem i tymiankiem

Anna
27.11.2014 9:55
Placki ziemniaczanez boczkiem i tymiankiem

Przepis

Placki ziemniaczane zna chyba każdy. Są idealne jako ciepła przekąska bądź kolacja. Doskonale smakują zarówno same, z gęstym sosem grzybowym, jak i z aromatycznym gulaszem. Ja osobiście preferuję takie z keczupem lub meksykańską salsą.

Potrzebne nam:

- 1 kg ziemniaków

- 180-200 g wędzonego boczku

- 1 duża cebula

- 2 jajka

- 4 łyżki mąki (jeśli ziemniaki są

mączyste, wystarczą 3 łyżki)

- sól, pieprz

- łyżka suszonego lub kilka

gałązek świeżego tymianku

- olej do smażenia

Przygotowanie:

Ziemniaki obieramy i tarujemy na tarce o dużych oczkach. Cebulę i boczek kroimy w kostkę. Z ziemniaków odciskamy wodę, mieszamy je z resztą składników i dobrze doprawiamy. Tak przygotowaną masę wykładamy łyżką na patelnię z mocno rozgrzanym olejem i smażymy na złotobrązowy kolor. Gotowe placki układamy na papierowych ręczniczkach, by usunąć nadmiar oleju. Placki podajemy z keczupem, cukrem i śmietaną, sosem grzybowym lub z gulaszem.