Koszyczki ziemniaczane z boczkiem

Ewelina
Przepisy
16.12.2013 10:38
Koszyczki ziemniaczane z boczkiem

Przepis

Przepis na puree

0,5 kg ziemniaków (najlepiej takich co sie gotują na miazgę)

30g masła

1 żółtko

1 łyżka mleka

1 łyżka śmietany (ew. można dodać wiecej mleka)

sól

pieprz

ewentualnie do posmarowania 1 żółtko

Ziemniaki obrać i ugotować do miękkości. Do jeszcze gorących dodać masło i dobrze ugnieść na puree. Dodać mleko, śmietanę, sól, pieprz i żółtko i jeszcze raz dobrze ugnieść, aż masa będzie jednolita i nie za gęsta. Ewentualnie dodać jeszcze odrobine mleka lub masła.

Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. W tym czasie ziemniaki włożyć do rękawa cukierniczego z końcówką o kształcie gwiazdy i wyciskać na blachę. Ewentualnie posmarować roztrzepanym żółtkiem. Piec przez około 30 minut, aż ziemniaki się zrumienią.

- See more at: http://flowerek.com/dania-wytrawne/male-dankaprzekaski/ziemniaki-ksieznej/#sthash.3sKR8p4E.dpuf