Przepis
Przepis na puree
0,5 kg ziemniaków (najlepiej takich co sie gotują na miazgę)
30g masła
1 żółtko
1 łyżka mleka
1 łyżka śmietany (ew. można dodać wiecej mleka)
sól
pieprz
ewentualnie do posmarowania 1 żółtko
Ziemniaki obrać i ugotować do miękkości. Do jeszcze gorących dodać masło i dobrze ugnieść na puree. Dodać mleko, śmietanę, sól, pieprz i żółtko i jeszcze raz dobrze ugnieść, aż masa będzie jednolita i nie za gęsta. Ewentualnie dodać jeszcze odrobine mleka lub masła.
Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. W tym czasie ziemniaki włożyć do rękawa cukierniczego z końcówką o kształcie gwiazdy i wyciskać na blachę. Ewentualnie posmarować roztrzepanym żółtkiem. Piec przez około 30 minut, aż ziemniaki się zrumienią.
- See more at: http://flowerek.com/dania-wytrawne/male-dankaprzekaski/ziemniaki-ksieznej/#sthash.3sKR8p4E.dpuf