Polecam :) Składniki na dużą prostokątną proformę (24 x 32cm): 2 szklanki pełnoziarnistej mąki orkiszowej 1/2 szklanki mielonych migdałów (możecie pominąć i dać w to miejsce 1/2 szklanki mąki orkiszowej) 2 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 duże jajka 1/2 szklanki oleju 1 szklanka kefiru lub maślanki 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków (możecie dać tylko 2/3 szklanki, jeśli chcecie) 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii Wyjęłam z zamrażalnika kupione jakiś czas temu maliny, przygotowałam formę do pieczenia i już po chwili w domu pachniało świeżym ciastem :) To ciasto przygotowałam na bazie przepisu, który na blogu pojawił się już kilka miesięcy temu. Przyznam, że choć przepis podstawowy nigdy mnie jeszcze nie zawiódł, obawiałam się trochę, że z mąką pełnoziarnistą i mielonymi migdałami, ciasto może nie wyrosnąć lub okazać się zakalcem. Chodzi mi o ciasto owocowe na kefirze, które jest nie tylko najprostszym, ale też jednym z najsmaczniejszych ciast z owocami, jakie dane mi było piec. Na szczęście nic takiego się nie zdarzyło – wyrosło lekkie i puszyste, a pełnoziarnista mąką nadała mu delikatnej chrupkości na wierzchu. Dodatkowo: 300g mrożonych malin (nie trzeba ich rozmrażać) około 1/2 szklanki płatków migdałowych Wykonanie: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Przelej mieszankę do miski z suchymi składnikami i wymieszaj niezbyt dokładnie, jak przy przygotowywaniu muffinów (nie szkodzi, jeśli pozostaną grudki mąki).