Przepis
Składniki:
500 g sera naturalnego (mielonego, na sernik),
1 duże mango,
5-6 łyżek nasion chia,
1 łyżeczka ekstraktu wanilii,
Syrop agawy, ksylitom lub stewia do smaku,
listki stewii do przybrania.
Przygotowanie:
Mango umyć, obrać, miąższ zmiksować (odłożyć kilka łyżek do przybrania).
Do mango dodać 2/3 sera, ekstrakt wanilii i syrop z agawy, zmiksować na gładką masę. Stopniowo dodawać pozostały ser do uzyskania konsystencji gęstej śmietany.
Do masy serowej dodać nasiona chia – ok. 1 łyżka na każde 100 ml sernika, wymieszać, przelać do szklanek. Owoce mango są różnej wielkości, więc porcja sernika może być mniejsza lub większa. Odstawić do lodówki na min. 4 godz.
Przed podaniem polać przecierem z mango, przybrać listkami stewi.