Drożdżówki z białym serem i kruszonką

Ewelina
02.07.2014 13:57
Drożdżówki z białym serem i kruszonką

Przepis

Z podanych składników otrzymujemy dwie pełne blachy o wymiarach 42x37 cm, czyli około 20 sporych drożdżówek.

Składniki na ciasto:

1 kg mąki

4 jajka

1/4 kostki margaryny (ok 60 g)

szklanka cukru

kostka świeżych drożdży (100 g)

2 płaskie łyżeczki soli

gorąca woda (około szklanki)

Nadzienie serowe:

2 kostki twarogu (0,5 kg)

1 opakowanie serka waniliowego homogenizowanego (150 g)

łyżka masła

2 opakowania cukru waniliowego

2 łyżki cukru pudru

łyżka soku z cytryny

Kruszonka:

3/4 kostki margaryny

ok 150 g cukru

250 g mąki

Mąkę, cukier i sól wsypać do głębokiej miski. Wymieszać. Dodać jajka, pokruszone drożdże i kawałki margaryny. Dolać wodę. Wyrabiać ciasto do uzyskania gładkiej konsystencji. Jeżeli ciasto jest klejące podsypać odrobinę mąką, jeżeli jest zbyt twarde dolać gorącej wody.

Przykryć czystą ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu. Po upływie godziny odkryć ciasto i uderzyć je kilkakrotnie pięścią. Ponownie przykryć i pozostawić do podwojenia objętości (u mnie były to dwie godziny).

W tym czasie przygotować nadzienie serowe i kruszonkę.

Nadzienie serowe: Połączyć wszystkie składniki i dokładnie utrzeć. Można użyć do tego robota kuchennego lub utrzeć masę w makutrze.

Kruszonka: Do miski wsypać cukier i dodać miękką margarynę. Zagnieść razem ręką. Dodać mąkę i zrobić kruszonkę.

Gdy ciasto wyrośnie uformować z niego około 20 kuleczek. Rozłożyć je równomiernie na blachach i rozgnieść ręką na płasko. Na wierzch nałożyć łyżkę nadzienia serowego i posypać kruszonką (zdjęcie lewe górne).

Odstawić w ciepłe miejsce do napuszenia na około 30 minut (zdjęcie prawe górne)

Piec około 25 minut w temperaturze 180oC (górna i dolna grzałka bez termoobiegu).

Drożdżówki można dodatkowo polać lukrem (do cukru pudru dodawać po trochu gorącej wody i mieszać do uzyskania pożądanej konsystencji) jednak moim zdaniem są już wtedy zbyt słodkie.