Przepis
Z podanych składników otrzymujemy dwie pełne blachy o wymiarach 42x37 cm, czyli około 20 sporych drożdżówek.
Składniki na ciasto:
1 kg mąki
4 jajka
1/4 kostki margaryny (ok 60 g)
szklanka cukru
kostka świeżych drożdży (100 g)
2 płaskie łyżeczki soli
gorąca woda (około szklanki)
Nadzienie serowe:
2 kostki twarogu (0,5 kg)
1 opakowanie serka waniliowego homogenizowanego (150 g)
łyżka masła
2 opakowania cukru waniliowego
2 łyżki cukru pudru
łyżka soku z cytryny
Kruszonka:
3/4 kostki margaryny
ok 150 g cukru
250 g mąki
Mąkę, cukier i sól wsypać do głębokiej miski. Wymieszać. Dodać jajka, pokruszone drożdże i kawałki margaryny. Dolać wodę. Wyrabiać ciasto do uzyskania gładkiej konsystencji. Jeżeli ciasto jest klejące podsypać odrobinę mąką, jeżeli jest zbyt twarde dolać gorącej wody.
Przykryć czystą ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu. Po upływie godziny odkryć ciasto i uderzyć je kilkakrotnie pięścią. Ponownie przykryć i pozostawić do podwojenia objętości (u mnie były to dwie godziny).
W tym czasie przygotować nadzienie serowe i kruszonkę.
Nadzienie serowe: Połączyć wszystkie składniki i dokładnie utrzeć. Można użyć do tego robota kuchennego lub utrzeć masę w makutrze.
Kruszonka: Do miski wsypać cukier i dodać miękką margarynę. Zagnieść razem ręką. Dodać mąkę i zrobić kruszonkę.
Gdy ciasto wyrośnie uformować z niego około 20 kuleczek. Rozłożyć je równomiernie na blachach i rozgnieść ręką na płasko. Na wierzch nałożyć łyżkę nadzienia serowego i posypać kruszonką (zdjęcie lewe górne).
Odstawić w ciepłe miejsce do napuszenia na około 30 minut (zdjęcie prawe górne)
Piec około 25 minut w temperaturze 180oC (górna i dolna grzałka bez termoobiegu).
Drożdżówki można dodatkowo polać lukrem (do cukru pudru dodawać po trochu gorącej wody i mieszać do uzyskania pożądanej konsystencji) jednak moim zdaniem są już wtedy zbyt słodkie.