Składniki na kilka blaszek ciasteczek Pepparkakor: 150 g melasy lub syropu klonowego 110 g masła 100 g cukru trzcinowego 375 g mąki 1/2 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki mielonego imbiru (dałam jedną) 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki mielonych goździków* 1/4 łyżeczki soli 1 duże jajko 2 łyżeczki przyprawy do pierników (dałam jedną) +mąka do podsypywania CZAS PRZYGOTOWANIA: 15 MIN + CHŁODZENIE CZAS PIECZENIA: 8-10 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI 1. Zagniatamy, początkowo przy pomocy miksera (ciasto na tym etapie jest mocno klejące) do momentu, gdy będzie dawał radę, a następnie chwilkę ręcznie do połączenia składników. Z podanych składników przygotowałam tyle pierniczków, że zapełniły sporej wielkości puszkę - o wymiarach: śr. 13,5 cm, wys. 21 cm. Jeżeli chcecie wycinać bardziej skomplikowane wzory, róbcie to bezpośrednio na papierze do pieczenia, żeby zachowały pożądany kształt. Ja już zaczęłam pieczenie z myślą o Świętach, ale wątpię, żeby przetrwały do tego czasu :) Wystarczy zdjąć z nich główki i zgnieść np. przy pomocy łyżki. Wystarczy zdjąć z nich główki i zgnieść np. przy pomocy łyżki. Jeżeli nie uda wam się kupić mielonych goździków, kupcie całe. Jeżeli nie uda wam się kupić mielonych goździków, kupcie całe. Chrupiące, cieniutkie, mocno imbirowe szwedzkie pierniczki i stają się coraz smaczniejsze z każdym dniem. Wycinamy foremkami różne wzory i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.