Ciasto Cassis

Krzysztof
Przepisy
28.10.2014 19:59
Ciasto Cassis

Ponadto 2 małe słoiczki konfitury z czarnej porzeczki ( po 250 g ) poncz ( 3/4 szklanki wody + 2 łyżeczki cukru + 4 łyżki likieru z czarnej porzeczki Cassis ) ewentualnie można zastąpić sokiem z czarnej porzeczki połączonym z czystą wódką. Składniki: Biszkopt czekoladowy 5 jajek 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków 2/3 szklanki mąki tortowej 1/3 szklanki kakao 50 g startej gorzkiej czekolady Beza 4 białka 200 g drobnego cukru do wypieków 1 kopiasta łyżka kakao 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka octu Można też przed wyłożeniem na wierzch pokroić bezę na równe kawałki, tak jak to się robi z ciastem francuskim w kremówce. W tym roku po raz pierwszy robiłam likier z czarnej porzeczki Cassis i od razu stał się moim ulubionym. Wstawić do nagrzanego do 160 C piekarnika i piec 15 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 90 C i piec z termoobiegiem jeszcze 30 minut. Wyszło tak jak lubimy najbardziej – – wilgotne, kremowe, delikatne i niezbyt słodkie ciasto, w sam raz na jesienne wieczory. Krem 500 g śmietanki 30 % 500 g serka mascarpone 4 łyżki cukru pudru Masa: Dobrze schłodzony serek mascarpone i śmietankę umieścić wraz z cukrem pudrem w misie miksera. Białka wylać na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę, w której wcześniej piekł się biszkopt. W takim zestawieniu nie mogło zbraknąć też czekolady, tym razem w postaci biszkoptu i chrupiącej bezy. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok. 35 – 40 minut w temp 160 C. Pomyślałam, że będzie świetnym dodatkiem do jesiennego, rozgrzewającego ciasta z dużą ilością kremu. Sposób wykonania: Biszkopt: Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę, stopniowo dodając cukier.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://zjemto.blog/2014/10/Ciasto-Cassis.html