Przepis
Koktajlowy krem pomidorowy :)
Nasuwa się pytanie - dlaczego koktajlowy? :D A no bo z pomidorków koktajlowych! :D Tak, tak - z tych malutkich, słodziutkich, czerwonych kuleczek :) Zupka jest delikatna, choć z ostrym akcentem, aksamitna, niezwykle aromatyczna, słodko - kwaśna, pyszna! Podałam ją z makaronem orkiszowym i kleksem z jogurtu :) Krem z pomidorów jest w pełni wegetariański, a także wegański, jogurt można zamienić na jogurt sojowy, pestki dyni czy słonecznika ;)
Składniki (na ok. 6 porcji)
- 700 ml wody
- 1 kg pomidorków koktajlowych
- 1 duża marchewka
- 1 średnia pietruszka
- kawałek selera
- 1 średnia cebulka
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka oleju (u mnie z awokado)
- kilka listków bazylii
- natka pietruszki
- koperek
- przyprawy: sól, pieprz prawdziwy, pieprz ziołowy, oregano, zioła prowansalskie, tymianek, pieprz cayenne (wszystkiego po szczypcie, sól do smaku)
1. Zagotować wodę. Marchewkę, pietruszkę, seler - obrać i pokroić drobno. Wrzucić do wrzątku i gotować ok. 30 minut.
2. W tym czasie na patelni rozgrzać olej, wrzucić pokrojoną w talarki cebulkę i wyciśnięte ząbki czosnku. Podsmażyć przez chwilkę. Pomidorki przepłukać i dodać co cebulki z czosnkiem. Dusić pod przykryciem ok. 20 minut.
3. Do bulionu warzywnego dodać składniki z patelni, tj. cebulka z czosnkiem i pomidorki. Dodać wszystkie przyprawy i zioła (posiekane) oprócz soli. Zagotować. Gotować przez ok. 20-30 minut. Pod koniec doprawić solą.
4. Zupkę zmiksować na gładki krem. Nie obwiać się skórek z pomidorków. One również ulegną rozpadowi :) W ten sposób zachowujemy wszystkie, cenne właściwości pomidorów :)
5. Podawać z pełnoziarnistym makaronem/brązowym ryżem/jogurtem/jogurtem sojowym/pestkami dyni/słonecznika itp.
Smacznego! :)