Drożdżówki z budyniem

Krzysztof
14.10.2014 14:24
Drożdżówki z budyniem

Przepis

Zapraszam na pyszne drożdżówki z budyniem. Wersja lepsza niż sklepowa. Świetny pomysł na drugie śniadanie jak również świetnie pasuje do kawki czy popołudniowej herbaty :).

Bułeczki są mięciutkie i przepyszne:) co tu więcej pisać...po prostu musicie je upiec.

Składniki na 8 bułeczek lub 6 większych:

CIASTO DROŻDŻOWE:

450g mąki pszennej

250ml mleka

70g masła rozpuszczonego i schłodzonego

100g cukru

50g drożdży świeżych

W ciepłym mleku rozpuszczamy drożdże razem z cukrem. Następnie dosypujemy mąkę i masło. Wyrabiamy ciasto i odstawiamy na 60min. Jak już wcześniej pisałam przy przepisie na rogaliki ciasto wyrabiam o drazu a nie tak jak w innych przepisach na stronach internetowych najpierw zaczyn a później reszta. Ciasto mi zawsze wychodzi. Jeżeli macie swoje przyzwyczajenia to róbcie jak Wam wygodnie.

POZOSTAŁE:

1 opakowanie budyniu bananowego z cukrem

Budyń przyrządzamy zgodnie z opakowaniem

Po wyrośnięciu, zagniatamy ciasto i formujemy kule i spłaszczamy na blasze. Dolnym spodem szklanki dociskamy do ciasta robiąc dołeczek. Do dołeczka wlewamy budyń.

Roztrzepanym jajkiem smarujemy bułeczki i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni funkcja góra-dół na 20-25min.

LUKIER:

szklanka cukru pudru

2-3 łyżki gorącej wody

Cukier puder mieszamy z wodą jeżeli będzie za rzadki dosypujemy cukru pudru,jeżeli za gęsty dolewamy wody.

Wystudzone bułeczki polewamy lukrem.