Przepis
PRZEPIS (na 20 sztuk):
- 3 szkl. płatków owsianych górskich (330g)
- 400 ml mleka
- 1/2 szkl. wiórków kokosowych (45g)
- 1/3 szkl. rodzynek (20g)
- 1/3 szkl. suszonej żurawiny (20g)
- 1/4 szkl. suszonych daktyli (20g)
- 1/4 szkl. suszonych fig (20g)
- 1/3 szkl. jagód goji (20g)
- 1/3 szkl. orzechów włoskich (20g)
- 4-5 okienek gorzkiej czekolady (40g)
- 2 łyżki przyprawy do piernika
- 2 łyżki zmielonego siemienia lnianego (20g)
- 1 łyżeczka cynamonu
WYKONANIE:
1. Płatki owsiane połączyć z wiórkami kokosowymi, przyprawami, pokrojonymi daktylami i figami oraz pozostałymi bakaliami. Zalać gorącym mlekiem, wymieszać i odstawić pod przykryciem na 2-3 godziny.
2. Piekarnik nagrzać do 180 st. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
3. Do płatków owsianych dodać zmielone siemię, posiekane orzechy i czekoladę. Wymieszać i formować kulki wielkości orzecha włoskiego. Ułożyć na blaszce do pieczenia i każdą kulkę docisnąć delikatnie łyżką lub dłonią formując ciastka o grubości ok. 1,5 cm.
4. Piec przez 25-30 minut.
SMACZNEGO!!