Ciastka owsiane

Anastazja
01.10.2014 16:59
Ciastka owsiane

Przepis

PRZEPIS (na 20 sztuk):

- 3 szkl. płatków owsianych górskich (330g)

- 400 ml mleka

- 1/2 szkl. wiórków kokosowych (45g)

- 1/3 szkl. rodzynek (20g)

- 1/3 szkl. suszonej żurawiny (20g)

- 1/4 szkl. suszonych daktyli (20g)

- 1/4 szkl. suszonych fig (20g)

- 1/3 szkl. jagód goji (20g)

- 1/3 szkl. orzechów włoskich (20g)

- 4-5 okienek gorzkiej czekolady (40g)

- 2 łyżki przyprawy do piernika

- 2 łyżki zmielonego siemienia lnianego (20g)

- 1 łyżeczka cynamonu

WYKONANIE:

1. Płatki owsiane połączyć z wiórkami kokosowymi, przyprawami, pokrojonymi daktylami i figami oraz pozostałymi bakaliami. Zalać gorącym mlekiem, wymieszać i odstawić pod przykryciem na 2-3 godziny.

2. Piekarnik nagrzać do 180 st. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.

3. Do płatków owsianych dodać zmielone siemię, posiekane orzechy i czekoladę. Wymieszać i formować kulki wielkości orzecha włoskiego. Ułożyć na blaszce do pieczenia i każdą kulkę docisnąć delikatnie łyżką lub dłonią formując ciastka o grubości ok. 1,5 cm.

4. Piec przez 25-30 minut.

SMACZNEGO!!

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną