Ciasto MARCHEWKOWE POLE-kakaowe z masą marchewkową i śmietanką, delikatne i przepyszne+FILM

Katarzyna
Ciasta
11.09.2025 18:38
Ciasto MARCHEWKOWE POLE-kakaowe z masą marchewkową i śmietanką, delikatne i przepyszne+FILM

Jest to delikatne ciasto kakaowe przełożone masą budyniową na gorąco, które bazą jest sok marchewkowy. Dodatkowo mamy śmietankę i całość posypana jest okruszkami ciasta. Ciasto jest wysokie, eleganckie i przepyszne Zapraszam

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://smaki-katriny.blogspot.com/2025/09/ciasto-marchewkowe-pole-kakaowe-z-masa.html
📌 Zobacz powiązany przepis:

🍴 Najdelikatniejsze Ciasto „Marchewkowe Pole” – kakaowy biszkopt z aksamitną masą marchewkową i puszystą śmietanką! (+WIDEO)

  • Liczba porcji: 12
  • Czas gotowania: 40 min
  • Czas przygotowania: 25 min
  • Szacunkowy koszt: 30 zł

Informacje o wartości odżywczej

  • Kalorie: ok. 350 kcal / porcja
  • Tłuszcz: 18 g
  • Węglowodany: 40 g
  • Białko: 6 g
  • Błonnik: 2 g
  • Sól: 0,2 g

Składniki

  • Biszkopt kakaowo-marchewkowy:
  • 3 duże jajka (rozmiar L)
  • 150 g drobnego cukru do wypieków
  • 120 ml oleju rzepakowego
  • 170 g startej na drobnych oczkach marchewki (około 2 średnie sztuki)
  • 150 g mąki pszennej tortowej
  • 25 g gorzkiego kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • Krem marchewkowy:
  • 300 g ugotowanej i zblendowanej marchewki (ok. 3 duże szt.)
  • 50 g cukru trzcinowego
  • 2 łyżki soku z pomarańczy
  • 250 g serka mascarpone (schłodzonego)
  • Warstwa śmietankowa:
  • 300 ml śmietanki 36% (mocno schłodzonej)
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 5 g żelatyny + 2 łyżki wody
  • Do nasączenia:
  • 50 ml soku pomarańczowego
  • Dekoracja (opcjonalnie):
  • wiórki z białej czekolady
  • mini marchewki z marcepanu lub kandyzowana marchewka

Przepis

Szukasz wypieku, który w równym stopniu zachwyci wyglądem, zapachem i smakiem? Ciasto „Marchewkowe Pole” to propozycja, która spełnia wszystkie trzy warunki z nawiązką! Wyobraź sobie puszysty, czekoladowo-kakaowy biszkopt, przesycony sokiem pomarańczowym i subtelną korzenną nutą cynamonu. Wilgotność zawdzięcza on tartej marchewce – to właśnie dzięki niej pierwsza łyżeczka wręcz rozpływa się w ustach, a każdy kolejny kęs przyjemnie osładza podniebienie bez uczucia ciężkości. Do tego krem marchewkowy o wyjątkowo aksamitnej teksturze. Przygotowany z ugotowanej i zblendowanej marchewki, lekko podkręconej sokiem z pomarańczy i połączonej z delikatnym mascarpone, wprowadza przyjemną słodycz z nutą cytrusowej świeżości. Kropkę nad „i” stawia śnieżnobiała warstwa bitej śmietany, ustabilizowana odrobiną żelatyny – dzięki niej ciasto zachowuje idealny kształt nawet podczas dłuższego stojenia na stole. Film dołączony do przepisu prowadzi Cię za rękę od momentu ubijania jajek, poprzez perfekcyjne przekrojenie biszkoptu, aż po efektowne dekorowanie wiórkami białej czekolady. Widzisz dokładnie konsystencję ciasta w każdej fazie, dzięki czemu unikniesz typowych błędów i zyskasz pewność, że wypiek się uda. W dodatku wszystkie składniki są łatwo dostępne – marchewka, mascarpone, śmietanka… to produkty, które prawdopodobnie masz już w lodówce. Samo przygotowanie nie wymaga profesjonalnego sprzętu, a koszt całości zamyka się w około 30 złotych. Efekt? Tortownica wypełniona 12 solidnymi porcjami, które znikają błyskawicznie podczas rodzinnych uroczystości, świąt czy zwykłej niedzielnej kawy. Nie czekaj więc dłużej! Zanurz się w marchewkowo-kakaowym raju, włącz nasz film i krok po kroku stwórz deser, który skradnie serca wszystkich degustatorów. Gwarantuję, że to ciasto stanie się Twoim nowym klasykiem – tak delikatne, tak przepyszne, że już po pierwszym kawałku będziesz planować kolejne wypieki.

  • 1. Przygotuj biszkopt. Jajka ubijaj z cukrem przez około 6–7 minut, aż masa potroi objętość i stanie się jasna oraz puszysta. Wlej cienką strużką olej, nie przerywając miksowania, a następnie wmieszaj ekstrakt waniliowy.
  • 2. Suche składniki – mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sodę i cynamon – przesiej do osobnej miski. W dwóch partiach wsypuj je do ubitych jajek, mieszając szpatułką ruchami od dołu ku górze. Na końcu dodaj startą marchewkę i delikatnie połącz, by nie zbić piany.
  • 3. Masę przełóż do tortownicy 22 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównaj wierzch i piecz w 175 °C (góra-dół) przez 35–40 minut, aż patyczek wbity w środek będzie suchy. Upieczony biszkopt wystudź całkowicie, a następnie przekrój na dwa blaty.
  • 4. Krem marchewkowy. Ugotowaną marchewkę zblenduj na gładkie purée i wystudź. W rondelku wymieszaj purée z cukrem i sokiem pomarańczowym, podgrzewaj 3–4 minuty, by cukier się rozpuścił, po czym ostudź. Schłodzone mascarpone ubij krótko, tylko do zgęstnienia, po czym wmieszaj zimne purée marchewkowe – krem stanie się intensywnie pomarańczowy i bardzo kremowy.
  • 5. Warstwa śmietankowa. Żelatynę zalej wodą i odstaw na 5 minut do napęcznienia, następnie podgrzej do rozpuszczenia (nie gotuj). Śmietankę ubij z cukrem pudrem na sztywno, po czym dodaj 2 łyżki ubitej śmietany do płynnej, lekko ciepłej żelatyny i wymieszaj. Strużką wlej żelatynę do reszty śmietany, delikatnie miksując – dzięki temu masa pozostanie puszysta, a jednocześnie stabilna.
  • 6. Składanie ciasta. Dolny blat biszkoptu połóż w rancie lub obręczy tortownicy i nasącz połową soku pomarańczowego. Rozsmaruj cały krem marchewkowy, wygładzając powierzchnię, a następnie przykryj drugim blatem i ponownie nasącz. Wierzch posmaruj kremem śmietankowym, tworząc lekkie fale łyżką.
  • 7. Chłodzenie i dekoracja. Ciasto wstaw do lodówki na minimum 3 godziny, aby kremy stężały, a smaki przeniknęły się. Przed podaniem zdejmij obręcz i oprósz wierzch wiórkami z białej czekolady lub udekoruj marcepanowymi marchewkami – efekt będzie zachwycający!
  • 8. Serwuj. Krojone nożem maczanym w gorącej wodzie kawałki ciasta zachowają idealnie równe boki. Podawaj je schłodzone do filiżanki kawy lub herbaty. Smacznego i obejrzyj film, by zobaczyć każdy etap krok-po-kroku!