Migdałowy deser z kajmakiem - prosty przepis

Monika
Desery
13.01.2025 6:14
Migdałowy deser z kajmakiem - prosty przepis

Oto wyjątkowy przepis na migdałowy deser z kajmakiem. Bardzo lubię połączenie migdałów, kajmaku i bezy. Te deserki są po prostu przepyszne! Warto przygotować je zarówno do codziennej kawy, jak i na imprezę, czy uroczystości. W czym zrobić migdałowy deser z kajmakiem? Te migdałowe deserki polecam przygotować w małych szklankach lub pojemniczkach. Ja użyłam specjalnych plastikowych kubeczków do deserków o pojemności 170 ml. W takich pojemniczkach na nóżce deserek wygląda bardzo elegancko. Czy herbatniki można czymś zastąpić? Tak, zamiast herbatników możesz użyć kruchych maślanych ciasteczek, a także biszkoptów. Czy można użyć bezików przygotowanych samemu? Oczywiście! W przepisie na ten deserek możesz …

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://viagusto.pl/migdalowy-deser-z-kajmakiem-przepis/
📌 Zobacz powiązany przepis:

🍴 Migdałowy deser z kajmakiem - prosty przepis

  • Liczba porcji: 4
  • Czas przygotowania: 15 min
  • Szacunkowy koszt: 25 zł

Informacje o wartości odżywczej

  • Kalorie: 450 kcal
  • Tłuszcze: 30 g
  • Węglowodany: 40 g
  • Białko: 8 g

Składniki

  • 200 g migdałów
  • 150 g kajmaku
  • 250 ml śmietany kremówki
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • szczypta soli
  • garść płatków migdałowych do dekoracji

Przepis

Migdałowy deser z kajmakiem to prawdziwa gratka dla miłośników słodkości. Jest prosty w przygotowaniu i nie wymaga pieczenia, co czyni go idealnym wyborem na szybki, lecz efektowny deser. Bogactwo smaków migdałów w połączeniu z kremowym kajmakiem tworzy niezapomniane doznania smakowe, które zaspokoją nawet najbardziej wymagające podniebienia. Ten deser jest lekki, ale jednocześnie satysfakcjonująco kremowy, dzięki czemu szybko stanie się ulubieńcem w Twojej kuchni. Przy minimalnym nakładzie pracy i z łatwo dostępnych składników możesz stworzyć deser, który z pewnością zachwyci Twoich gości. Dodatkowo, możliwość przygotowania go z wyprzedzeniem sprawia, że jest idealny na przyjęcia. Zachęcam do spróbowania tego migdałowego deseru – na pewno zostanie on w Twoim menu na stałe!

  • Namocz migdały w gorącej wodzie na 10 minut, aby łatwo usunąć skórki, a następnie dokładnie je osusz.
  • Zblenduj migdały na drobny proszek, po czym dodaj ekstrakt waniliowy oraz szczyptę soli.
  • W osobnej misce ubij śmietanę kremówkę z cukrem pudrem na sztywną pianę.
  • Delikatnie wymieszaj ubita śmietanę z migdałami, starając się, aby zachować puszystość masy.
  • Przygotuj 4 szklanki deserowe i na dno każdej z nich nałóż po łyżce kajmaku.
  • Następnie do każdej szklanki nałóż warstwę mieszanki migdałowej.
  • Powtórz czynność, aż do wyczerpania składników, kończąc warstwą kajmaku.
  • Desery przed podaniem schłódź w lodówce przez co najmniej 1 godzinę.
  • Udekoruj każdy deser płatkami migdałowymi tuż przed podaniem.
Zamknij ×