Przepis
Sałatka z mięsnymi tortelloni
Szybka, nieźle wyglądająca i smaczna sałatka z kupnych pierożków. Można ją zrobić z mniejszych pierożków, czyli tortellini, ale ja użyłam większych - tortelloni, ponieważ wcześniej miałam okazję sprawdzić ich smak i przypadł mi on do gustu. Sałatka świetna nie tylko na imprezę. U mnie sprawdziła się zarówno jako danie obiadowe, jak i drugie śniadanie w pracy. Gorąco polecam :)
SKŁADNIKI:
opakowanie 25 dag tortelloni nadziewanych mięsem wieprzowym
kawałek białej części pora
1 pomidor
1 nieduża czerwona papryka
1/2 ogórka wężowego
1/2 puszki kukurydzy konserwowej
kilka plasterków sera salami (ok. 7 dag)
sól
świeżo zmielony pieprz
2 łyżki majonezu
2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
WYKONANIE:
Tortelloni ugotowałam w osolonej wodzie zgodnie z przepisem na opakowaniu, odcedziłam i zahartowałam zimną wodą. Odstawiłam do ostudzenia.
Pomidora umyłam, sparzyłam wrzącą wodą, obrałam ze skórki, pokroiłam w kostkę.
Pora dokładnie umyłam, przekroiłam na pół, a potem na plasterki, przelałam wrzątkiem na sicie, osączyłam.
Ogórka umyłam, obrałam ze skóry, pokroiłam kostkę.
Paprykę umyłam, usunęłam gniazda nasienne, miąższ pokroiłam w kostkę.
Kukurydzę odsączyłam z zalewy.
Ser żółty pokroiłam w kwadraciki.
Wszystkie składniki poza pierożkami umieściłam w misce, dodałam majonez i jogurt, doprawiłam do smaku solą i pieprzem, dokładnie wymieszałam.
Dodałam przestudzone tortelloni i delikatnie wszystko razem wymieszałam, uważając, żeby pierożki się nie porozrywały.