Ostrzeżenie publiczne: Wykrycie bakterii Salmonella w partii jaj

Krzysztof
Newsy
10.09.2024 16:20
Ostrzeżenie publiczne: Wykrycie bakterii Salmonella w partii jaj

W dniu 10 września 2024 roku Państwowa Inspekcja Sanitarna wydała ostrzeżenie publiczne dotyczące wykrycia obecności bakterii Salmonella spp. w partii jaj produkowanych przez Spółdzielnię Producentów PolEggs z siedzibą w Krotoszynie. W wyniku działań urzędowych wykryto Salmonella spp. w 1 z 5 próbek wskazanego produktu.

Zagrożenie zdrowia

Spożycie produktu zanieczyszczonego pałeczkami Salmonella , zwłaszcza bez odpowiedniej obróbki termicznej, wiąże się z ryzykiem zatrucia pokarmowego. Objawy zatrucia mogą obejmować biegunkę, bóle brzucha, gorączkę i wymioty. W skrajnych przypadkach może dojść do poważniejszych powikłań zdrowotnych, zwłaszcza u osób starszych, dzieci i osób z osłabionym układem odpornościowym.

Szczegóły dotyczące produktów

Produkt, w którym wykryto obecność bakterii Salmonella, to świeże jaja, klasa A, 3 – jaja z chowu klatkowego, klasa wagowa L . Numer partii to 22.09.2024 , a termin przydatności do spożycia wynosi 22/09/2024 . Kod kreskowy produktu to 5 987463 142650 . Producentem jest Spółdzielnia Producentów PolEggs, z siedzibą przy ulicy Transportowej 11 w Krotoszynie, 63-700.

Działania podjęte przez przedsiębiorców i organy urzędowej kontroli

Właściciel zakładu pakowania jaj, w ramach własnych procedur, powiadomił odbiorcę - Spółdzielnię Producentów PolEggs o konieczności wycofania jaj z rynku. Organy urzędowej kontroli żywności prowadzą dalsze postępowanie wyjaśniające w tej sprawie, aby ustalić źródło zanieczyszczenia i zapobiec podobnym incydentom w przyszłości.

Zalecenia dla konsumentów

Konsumentom zaleca się, aby nie spożywali produktu z partii objętej komunikatem. W przypadku wystąpienia objawów zatrucia pokarmowego po spożyciu wyżej wymienionego produktu, należy niezwłocznie skontaktować się z lekarzem. Informacje na temat objawów związanych z zakażeniem Salmonella można znaleźć na stronie internetowej pod hasłem „SALMONELOZY DUROWE I JELITOWE”.

Podsumowanie

Wykrycie bakterii Salmonella w partii jaj produkowanych przez Spółdzielnię Producentów PolEggs stanowi poważne zagrożenie dla zdrowia publicznego. Państwowa Inspekcja Sanitarna oraz przedsiębiorcy podjęli niezbędne działania, aby wycofać zanieczyszczony produkt z rynku i przeprowadzić dalsze badania. Konsumentom zaleca się ostrożność i unikanie spożycia jaj z tej partii.

Źródło: Państwowa Inspekcja Sanitarna

Kluczowe Punkty
  • Wykrycie bakterii Salmonella spp. w partii jaj.
  • Produkt: Świeże jaja, klasa A, 3 – jaja z chowu klatkowego, klasa wagowa L.
  • Numer partii: 22.09.2024
  • Termin przydatności do spożycia: 22/09/2024
  • Producent: Spółdzielnia Producentów PolEggs z/s w Krotoszynie, Transportowa 11, Krotoszyn, 63-700
  • Zalecenia dla konsumentów: Nie spożywać produktu z tej partii.
  • Objawy zatrucia pokarmowego: skontaktować się z lekarzem.
Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną