W dniu 10 września 2024 roku Państwowa Inspekcja Sanitarna wydała ostrzeżenie publiczne dotyczące wykrycia obecności bakterii Salmonella spp. w partii jaj produkowanych przez Spółdzielnię Producentów PolEggs z siedzibą w Krotoszynie. W wyniku działań urzędowych wykryto Salmonella spp. w 1 z 5 próbek wskazanego produktu.
Zagrożenie zdrowia
Spożycie produktu zanieczyszczonego pałeczkami Salmonella , zwłaszcza bez odpowiedniej obróbki termicznej, wiąże się z ryzykiem zatrucia pokarmowego. Objawy zatrucia mogą obejmować biegunkę, bóle brzucha, gorączkę i wymioty. W skrajnych przypadkach może dojść do poważniejszych powikłań zdrowotnych, zwłaszcza u osób starszych, dzieci i osób z osłabionym układem odpornościowym.
Szczegóły dotyczące produktów
Produkt, w którym wykryto obecność bakterii Salmonella, to świeże jaja, klasa A, 3 – jaja z chowu klatkowego, klasa wagowa L . Numer partii to 22.09.2024 , a termin przydatności do spożycia wynosi 22/09/2024 . Kod kreskowy produktu to 5 987463 142650 . Producentem jest Spółdzielnia Producentów PolEggs, z siedzibą przy ulicy Transportowej 11 w Krotoszynie, 63-700.
Działania podjęte przez przedsiębiorców i organy urzędowej kontroli
Właściciel zakładu pakowania jaj, w ramach własnych procedur, powiadomił odbiorcę - Spółdzielnię Producentów PolEggs o konieczności wycofania jaj z rynku. Organy urzędowej kontroli żywności prowadzą dalsze postępowanie wyjaśniające w tej sprawie, aby ustalić źródło zanieczyszczenia i zapobiec podobnym incydentom w przyszłości.
Zalecenia dla konsumentów
Konsumentom zaleca się, aby nie spożywali produktu z partii objętej komunikatem. W przypadku wystąpienia objawów zatrucia pokarmowego po spożyciu wyżej wymienionego produktu, należy niezwłocznie skontaktować się z lekarzem. Informacje na temat objawów związanych z zakażeniem Salmonella można znaleźć na stronie internetowej pod hasłem „SALMONELOZY DUROWE I JELITOWE”.
Podsumowanie
Wykrycie bakterii Salmonella w partii jaj produkowanych przez Spółdzielnię Producentów PolEggs stanowi poważne zagrożenie dla zdrowia publicznego. Państwowa Inspekcja Sanitarna oraz przedsiębiorcy podjęli niezbędne działania, aby wycofać zanieczyszczony produkt z rynku i przeprowadzić dalsze badania. Konsumentom zaleca się ostrożność i unikanie spożycia jaj z tej partii.
Źródło: Państwowa Inspekcja Sanitarna