Złociste kalafiorki

Ewelina
16.09.2014 9:30
Złociste kalafiorki

Przepis

ZŁOCISTE KALAFIORKI

Idealny jako przekąska albo dodatek do mięsa.

Składniki:

1 średniej wielkości kalafior

2 jajka

4 łyżki mąki

olej

sól

natka pietruszki

2 ząbki czosnku

Do garnka wlewamy ok.2 l. wody i wstawiamy na ogień,solimy. Kalafior dzielimy na średniej wielkości różyczki i wrzucamy do gotującej się wody na ok.5 min. Różyczki powinny być miękkie,ale nie powinny się rozpadać. Po ugotowaniu kalafior wrzucamy na cedzak, oblewamy zimną wodą i dajemy wystygnąć. Jajka trzepiemy z solą i po trochu dodajemy mąkę, ciasto musi być takie jak na racuszki. Na patelnię nalewamy olej i czekamy aż się rozgrzeje. W międzyczasie obtaczamy różyczki w cieście, kładziemy na rozgrzany olej i obsmażamy s każdej strony na złocisty kolor. Smażone różyczki kładziemy do głębokiej miski, posypujemy posiekaną zieleniną i wyciśniętym przez praskę czosnkiem, mieszamy i gotowe. Smacznego!