Przepis
ZŁOCISTE KALAFIORKI
Idealny jako przekąska albo dodatek do mięsa.
Składniki:
1 średniej wielkości kalafior
2 jajka
4 łyżki mąki
olej
sól
natka pietruszki
2 ząbki czosnku
Do garnka wlewamy ok.2 l. wody i wstawiamy na ogień,solimy. Kalafior dzielimy na średniej wielkości różyczki i wrzucamy do gotującej się wody na ok.5 min. Różyczki powinny być miękkie,ale nie powinny się rozpadać. Po ugotowaniu kalafior wrzucamy na cedzak, oblewamy zimną wodą i dajemy wystygnąć. Jajka trzepiemy z solą i po trochu dodajemy mąkę, ciasto musi być takie jak na racuszki. Na patelnię nalewamy olej i czekamy aż się rozgrzeje. W międzyczasie obtaczamy różyczki w cieście, kładziemy na rozgrzany olej i obsmażamy s każdej strony na złocisty kolor. Smażone różyczki kładziemy do głębokiej miski, posypujemy posiekaną zieleniną i wyciśniętym przez praskę czosnkiem, mieszamy i gotowe. Smacznego!