;) Składniki: na ciasto pannukakku: - 1,5 szklanki mleka - 3/4 szklanki mąki - 2 małe jajka - 1 łyżka oleju - szczypta soli plus: - łyżeczka masła do wysmarowania blaszki na wierzch: - puszka łososia w kawałkach w oleju - 200 g szpinaku świeżego lub mrożonego - 1 cebula - 2 ząbki czosnku - 10 sztuk czarnych oliwek - 1 serek kremowy Apetina pesto i rukola - 3 łyżki kefiru - 1 łyżeczka masła - 1 łyżeczka suszonego tymianku - sól, pieprz Przygotowanie: Piekarni ustawimy na 220 stopni, żeby zdążył się nagrzać. W czasie, gdy ciasto się piecze odsączamy z oleju łososia, kroimy oliwki w krążki i podsmażamy na maśle szpinak, pokrojoną w kostkę cebulkę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Pannukakku to fiński naleśnik pieczony w piekarniku zazwyczaj podawany na słodko np. z cukrem pudrem lub dżem, jednak ja postanowiłam poeksperymentować i wykonać go w wersji wytrawnej. Okrągłą blaszkę o średnicy 26 cm smarujemy masłem, wlewamy ciasto i wkładamy do piekarnika na około 12 minut, pozostawiając temperaturę na 220 stopniach.