Lubicie czarninę czy jej nienawidzicie ? Jakie są wasze skojarzenia co do tej zupy ? My bardzo ją lubimy ponieważ i nie tylko dlatego są to nasze wspomnienia z lat dzieciństwa
🍴 Klasyczna Czarnina z ryżem - smak dzieciństwa
- Liczba porcji: 4
- Czas gotowania: 120 min
- Czas przygotowania: 60 min
- Szacunkowy koszt: 50 zł
Informacje o wartości odżywczej
- Kalorie: 587 kcal
- Tłuszcz: 28 g
- Węglowodany: 38 g
- Białko: 43 g
Składniki
- 1 kg kaczki
- 1 litr krwi kaczej lub gęsiej
- 250 g wędzonego boczku
- 2 duże marchewki
- 1 pietruszka
- 1 por
- 2 cebule
- 4 ząbki czosnku
- 2 łyżki miodu
- 1 łyżka octu jabłkowego
- 1 łyżeczka majeranku
- 1 łyżeczka zmielonego czarnego pieprzu
- 2 liście laurowe
- 3 ziela angielskie
- 100 g śliwek suszonych
- 200 g ryżu
Przepis
Czarnina, znana również jako czernina, to tradycyjne polskie danie, które na pewno przypomni Ci smaki dzieciństwa. Jest to zupa przygotowana na bazie krwi kaczej lub gęsiej, która dodaje jej charakterystycznego, głębokiego smaku. Ta wersja z ryżem jest sycąca i idealnie wpasuje się w jesienne lub zimowe menu. Przygotowanie tradycyjnej czarniny może wydawać się wyzwaniem, ale nasz przepis jest prosty do naśladowania i z pewnością odpowiada zarówno nowicjuszom w kuchni, jak i doświadczonym kucharzom. Boczki dodają sosowi mięsności i głębi, marchewka i pietruszka zapewniają słodycz, a suszone śliwki wprowadzają element niespodzianki. Czarnina z ryżem to pełne smaku danie, które zaspokoi nawet najbardziej wymagające podniebienia. Tak przyrządzana czarnina to kwintesencja polskiej kuchni, a jej smak nigdy nie wychodzi z mody. Zatem jeżeli masz ochotę na coś naprawdę polskiego, koniecznie wypróbuj ten przepis!
- W dużym garnku gotuj kaczkę wraz z boczkiem, dodaj obrane i pokrojone marchewki, pietruszkę, pora, cebule i czosnek. Wszystko zalej 3 litrami wody. Gotuj na małym ogniu przez około 2 godziny.
- Po ugotowaniu wyjmij mięso i warzywa z bulionu. Kaczkę i boczek ostudź, a następnie oddziel mięso od kości i pokrój na małe kawałki. Warzywa blenduj na gładką masę.
- Do bulionu dodaj miod, ocet, majeranek, pieprz, liście laurowe, ziele angielskie i pokrojone w drobną kostkę suszone śliwki. Następnie dodaj pokrojone mięso i zmiksowane warzywa. Całość gotuj na małym ogniu przez około 30 minut.
- W międzyczasie ugotuj ryż według instrukcji na opakowaniu.
- Na koniec do bulionu dodaj powoli, cały czas mieszając, 1 litr krwi. Gotuj jeszcze przez około 15 minut. Wyłącz ogień i odstaw garnek na bok na 10 minut, aż zupa trochę zgęstnieje.
- Czarninę podawaj z ryżem. Smacznego!