Wilgotne ciasto z malinami i borówkami

Ciasta
30.05.2024 9:24
Wilgotne ciasto z malinami i borówkami

Ciasto z malinami i borówkami to super pomysł na szybki i prosty deser do kawy. Ciasto jest bardzo szybkie w przygotowaniu i świetnie smakuje. Najlepsze jest latem, kiedy mamy dostęp do świeżych owoców i możemy je dopierać wedle smaku i uznania.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://prostakuchnia.pl/wilgotne-ciasto-z-malinami-i-borowkami/
📌 Zobacz powiązany przepis:

🍴 Wilgotne ciasto z malinami i borówkami - Letnie uczucie w każdym kęsie

  • Liczba porcji: 8
  • Czas gotowania: 60 min
  • Czas przygotowania: 30 min
  • Szacunkowy koszt: 30 zł

Informacje o wartości odżywczej

  • Kalorie: 450 kcal
  • Tłuszcz: 18 g
  • Węglowodany: 65 g
  • Białko: 9 g

Składniki

  • 200g malin
  • 200g borówek amerykańskich
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka cukru
  • 200g masła
  • 4 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • skórka z jednej cytryny
  • szczypta soli

Przepis

To ciasto jest prawdziwą gratką dla miłośników owocowych wypieków. Spróbuj naszego przepisu na wilgotne ciasto z malinami i borówkami. Soczyste, dojrzałe owoce sprawiają, że ciasto jest niezwykle wilgotne i pełne smaku. Dodatek skórki z cytryny i ekstraktu waniliowego podkreśla słodycz owoców, dodając im nieco świeżości. Ciasto jest proste w przygotowaniu, a efekt końcowy z pewnością Cię zachwyci. Możesz podawać je jako deser po obiedzie lub zrobić na grilla z rodziną i przyjaciółmi. Niezapomniany smak lata zawarty w jednym kęsie ciasta na pewno zaspokoi Twoje podniebienie. Spróbuj zrobić to ciasto, a przekonasz się, że prostota może iść w parze z wyjątkowym smakiem. Twoi bliscy na pewno będą prosić o dokładkę.

  • W dużym naczyniu umieść masło i cukier, a następnie utrzyj je na puszystą masę.
  • Dodaj do masy jajka, ekstrakt waniliowy oraz startą skórkę z cytryny. Wszystko dokładnie wymieszaj.
  • W innym naczyniu wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia oraz solą.
  • Powoli dodawaj suchą mieszaninę do mokrej, cały czas mieszając, aby uniknąć powstania grudek.
  • Do ciasta dodaj umyte i osuszone owoce. Delikatnie wymieszaj.
  • Przełóż ciasto do wcześniej wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą formy do pieczenia.
  • Piekarnik nagrzej do 180 stopni Celsjusza. Piecz ciasto przez około 60 minut.
  • Gotowe ciasto ostudź, a następnie podawaj posypane cukrem pudrem.