Do końca maja będzie trwał sezon na zbiór ślimaków winniczków. Jakie są stawki? Ile można zarobić?
Trwa sezon na ślimaki
Na wstępie przypomnijmy, że ślimaki winniczki są częściowo chronione, ale sezonowo można je zbierać. Celem zbiorów jest ich eksport do Europy Zachodniej.
Zbiór ślimaków w Polsce rozpoczął się 20 kwietnia i będzie trwał do 31 maja 2024 roku.
Ile można zarobić na ślimakach?
Za kilogram ślimaków można otrzymać od 4 do 6 złotych.
Oto, kilka cen skupów z popularnej platformy sprzedażowej:
- Tczew – 6 złotych,
- Opole – 6 złotych,
- Grudziądz - 6 złotych,
- Piła - 6 złotych,
- Złotoryja - 6 złotych.
W wielu ogłoszeniach widnieje dopisek “do negocjacji”.
Tylko ślimaki o tych wymiarach
Każdy region Polski ustala limity zbiorów. Odłów ślimaków obejmuje osobniki, których średnica muszli nie jest mniejsza niż 30-31 mm.
RDOŚ w Bydgoszczy poinformował, że zbieranie osobników o innych wymiarach sprawi, że wiele z nich nie da razy spełnić funkcji rozrodczej, która warunkuje przetrwanie lokalnych populacji.
Potrzebne jest pozwolenie
Na zbiór ślimaków potrzebne jest pozwolenie. Wydawane jest ono Regionalną Dyrekcję Ochrony Środowiska.
Trzeba zapłacić
Konieczne jest także wniesienie opłaty w wysokości 82 złotych.
W tych miejscach obowiązuje zakaz
Ślimaków winniczków nie można zbierać w rezerwatach i parkach narodowych.
Najlepiej szukać w tych miejscach
Ślimaki winniczki preferują wilgotne, zacienione miejsca. Najczęściej można je znaleźć w lasach liściastych, na łąkach, w ogrodach i parkach.
Kilka słów o ślimakach winniczkach
Ślimaki winniczki (Helix pomatia), znane również jako ślimaki burgundzkie, to jedne z największych ślimaków lądowych występujących w Europie. Są one popularne ze względu na swoje kulinarne zastosowanie, zwłaszcza w kuchni francuskiej. Są aktywnie głównie w nocy. Mogą żyć nawet do 8 lat.
Wygląd i budowa
Ślimaki winniczki charakteryzują się spiralnie skręconą, jasnobrązową muszlą o średnicy około 3-5 cm. Ich ciało jest miękkie, barwy szarobrunatnej. Poruszają się za pomocą wydzielanego przez siebie śluzu, który ułatwia im przemieszczanie się po różnych powierzchniach.
Kulinarne przysmaki
W kuchni francuskiej, ślimaki winniczki znane są jako escargot. Przyrządza się je najczęściej z masłem czosnkowym i ziołami, podając w specjalnych muszlach. Zbiór dzikich ślimaków jest ściśle regulowany, a wiele z nich pochodzi z hodowli.