Ciasto francuskie ze szparagami i burratą

Asia
Przekąski
05.05.2024 12:07
Ciasto francuskie ze szparagami i burratą

Jeżeli szukasz inspiracji, jak w prosty sposób wykorzystać szparagi, to ten przepis na ciasto francuskie ze szparagami i burratą na pewno jest warty wypróbowania. Ta przekąska świetnie się sprawdzi jako poczęstunek dla naszych gości zarówno na ciepło, jak i na zimno.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://poprostupycha.com.pl/przepis/ciasto-francuskie-ze-szparagami-i-burrata/
📌 Zobacz powiązany przepis:

🍴 Zaskakująco proste ciasto francuskie ze szparagami i burratą

  • Liczba porcji: 4
  • Czas gotowania: 20 min
  • Czas przygotowania: 15 min
  • Szacunkowy koszt: 30 zł

Informacje o wartości odżywczej

  • Kalorie: 350 kcal
  • Tłuszcz: 25 g
  • Węglowodany: 20 g
  • Białko: 8 g

Składniki

  • 1 rolka ciasta francuskiego
  • 200 g szparagów
  • 1 kula burraty
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 jajko do posmarowania ciasta
  • garść listków bazylii do dekoracji

Przepis

Chcesz spróbować czegoś nowego, prosto a jednocześnie niezmierzenie elegancko prezentującego się na stole? Ciasto francuskie ze szparagami i burratą to doskonały wybór. Wyjątkowe połączenie chrupiącego ciasta, delikatnych szparagów i jedwabistej burraty zaskoczy najbardziej wymagające podniebienia. To ciasto jest idealne na letni obiad albo na przyjęcie z przyjaciółmi. Wykonanie go jest naprawdę proste, a efekt końcowy wygląda jak z najlepszej restauracji. Dzięki prostej i szybko dostępnej listy składników, nie musisz ominąć tego przepisu nawet podczas codziennych zakupów. Ciasto francuskie ze szparagami i burratą to nie tylko smaczne, ale i zdrowe danie. Szparagi są źródłem wielu witamin i minerałów, natomiast burrata dostarcza białka i wapnia. W połączeniu z ciastem francuskim to danie stanowi zrównoważony i pełnowartościowy posiłek. Jeśli chcesz zaimponować komuś swoimi umiejętnościami kulinarnymi, ten przepis jest dla Ciebie.

  • Rozgrzej piekarnik do 200°C.
  • Rozwiń ciasto francuskie na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Umyj szparagi, odetnij zdrewniałe końcówki. Rozłóż szparagi na ciasto francuskie, z wyjątkiem krawędzi, które zostaną zagięte.
  • Posyp szparagi solą i pieprzem, a następnie skrop oliwą z oliwek.
  • Zagnij brzegi ciasta, tworząc ramkę dla szparagów. Posmaruj brzegi roztrzepanym jajkiem.
  • Piecz w piekarniku przez 15-20 minut, aż ciasto się zarumieni, a szparagi staną się miękkie.
  • Po wyjęciu z piekarnika, na gorące ciasto kładź kawąłki burraty. Posyp świeżo zmielonym pieprzem i dekoruj listkami bazylii.
  • Podawaj ciepłe.