Jeżeli szukasz inspiracji, jak w prosty sposób wykorzystać szparagi, to ten przepis na ciasto francuskie ze szparagami i burratą na pewno jest warty wypróbowania. Ta przekąska świetnie się sprawdzi jako poczęstunek dla naszych gości zarówno na ciepło, jak i na zimno.
🍴 Zaskakująco proste ciasto francuskie ze szparagami i burratą
- Liczba porcji: 4
- Czas gotowania: 20 min
- Czas przygotowania: 15 min
- Szacunkowy koszt: 30 zł
Informacje o wartości odżywczej
- Kalorie: 350 kcal
- Tłuszcz: 25 g
- Węglowodany: 20 g
- Białko: 8 g
Składniki
- 1 rolka ciasta francuskiego
- 200 g szparagów
- 1 kula burraty
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 jajko do posmarowania ciasta
- garść listków bazylii do dekoracji
Przepis
Chcesz spróbować czegoś nowego, prosto a jednocześnie niezmierzenie elegancko prezentującego się na stole? Ciasto francuskie ze szparagami i burratą to doskonały wybór. Wyjątkowe połączenie chrupiącego ciasta, delikatnych szparagów i jedwabistej burraty zaskoczy najbardziej wymagające podniebienia. To ciasto jest idealne na letni obiad albo na przyjęcie z przyjaciółmi. Wykonanie go jest naprawdę proste, a efekt końcowy wygląda jak z najlepszej restauracji. Dzięki prostej i szybko dostępnej listy składników, nie musisz ominąć tego przepisu nawet podczas codziennych zakupów. Ciasto francuskie ze szparagami i burratą to nie tylko smaczne, ale i zdrowe danie. Szparagi są źródłem wielu witamin i minerałów, natomiast burrata dostarcza białka i wapnia. W połączeniu z ciastem francuskim to danie stanowi zrównoważony i pełnowartościowy posiłek. Jeśli chcesz zaimponować komuś swoimi umiejętnościami kulinarnymi, ten przepis jest dla Ciebie.
- Rozgrzej piekarnik do 200°C.
- Rozwiń ciasto francuskie na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Umyj szparagi, odetnij zdrewniałe końcówki. Rozłóż szparagi na ciasto francuskie, z wyjątkiem krawędzi, które zostaną zagięte.
- Posyp szparagi solą i pieprzem, a następnie skrop oliwą z oliwek.
- Zagnij brzegi ciasta, tworząc ramkę dla szparagów. Posmaruj brzegi roztrzepanym jajkiem.
- Piecz w piekarniku przez 15-20 minut, aż ciasto się zarumieni, a szparagi staną się miękkie.
- Po wyjęciu z piekarnika, na gorące ciasto kładź kawąłki burraty. Posyp świeżo zmielonym pieprzem i dekoruj listkami bazylii.
- Podawaj ciepłe.