Zobacz przepis na donuty z serkiem mascarpone. Donuty są puszyste, a dzięki polewie mają piękny wygląd i smak. Poniżej znajdziesz przepis na proste ciasto na donuty, a także trzy opcje polewy. Pierwsza to polewa na bazie mlecznej czekolady, a kolejne dwie (czyli kolorowe) przygotujesz na bazie białej czekolady. Zieloną polewę otrzymasz dzięki matchy (czyli japońskiej zielonej herbacie), a różową polewę uzyskasz dzięki dodatkowi soku z buraka. Sprawdź również ciekawe przepisy na pączki: PRZEPIS NA DONUTY Z MASCARPONE Domowe donuty z mascarpone Drukuj Ocena: 5.0 /5 ( 2 głos/y ) składniki Składniki na ciasto na donuty (na 15 sztuk): 300 g …
🍴 Donuty domowe z mascarpone - proste i przepyszne!
- Liczba porcji: 12
- Czas gotowania: 30 min
- Czas przygotowania: 120 min
- Szacunkowy koszt: 20 zł
Informacje o wartości odżywczej
- Kalorie: 235 kcal
- Tłuszcz: 11g
- Węglowodany: 31g
- Białko: 5g
Składniki
- 500 g mąki pszennej
- 240 ml mleka
- 20 g świeżych drożdży
- 65 g cukru
- 120 g mascarpone
- 3 żółtka
- 40 ml oleju
- szczypta soli
- cukier puder do posypania
- olej do smażenia
Przepis
Donuty z mascarpone to idealny deser na każdą okazję. Są puszyste, mięciutkie i wyjątkowo smaczne. Krem mascarpone dodaje im wykwintności i delikatności. Przygotowanie ich w domu nie jest trudne, a efekt końcowy z pewnością Was zaskoczy. Ciasto na donuty jest proste w przygotowaniu, a cały proces nie zajmuje zbyt dużo czasu. Dodatek mascarpone sprawia, że ciasto jest jeszcze bardziej puszyste i wilgotne. Donuty smażone na głębokim tłuszczu są chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku. Posypane cukrem pudrem stają się nie tylko smaczne, ale również atrakcyjne wizualnie. Spróbujcie sami zrobić donuty w domu. Z pewnością pokochacie ten przepis i będziecie do niego wracać. Idealne na deser po obiedzie, na słodki poczęstunek dla gości lub jako smakołyk do popołudniowej kawy lub herbaty. Donuty w wersji domowej są zdecydowanie lepsze od tych sklepowych, a przygotowanie ich sprawi Wam dużo radości. Smacznego!
- Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy cukier i sól. Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku i dodajemy do mąki.
- Wbijamy żółtka i dodajemy mascarpone oraz olej. Wszystko wyrabiamy na gładkie ciasto. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia.
- Po wyrośnięciu ciasto wałkujemy na grubość około 1 cm, po czym wycinamy donuty za pomocą specjalnej foremki lub szklanki. Środek donuta wycinamy za pomocą małego kieliszka. Donuty układamy na papierze do pieczenia, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15 minut do wyrośnięcia.
- Po tym czasie smażymy donuty na gorącym oleju z obu stron na złoty kolor. Uważaj by olej nie był zbyt gorący, donuty mogą zrobić się ciemne z zewnątrz i niezdane od środka.
- Usmażone donuty odkładamy na ręcznik papierowy by pozbyć się nadmiaru tłuszczu, po czym posypujemy cukrem pudrem.