Deser Monte, czyli domowe Monte

Monika
Desery
10.01.2024 11:48
Deser Monte, czyli domowe Monte

Przepis na domowe Monte, czyli szybki budyniowy deserek w pucharku. Ten deser Monte przygotujesz jedynie z kilku prostych składników. Deserek sprawdzi się jako deser na co dzień, a także jako słodki poczęstunek dla gości – na przykład na imprezie urodzinowej, Sylwestrowej, czy po prostu podczas spotkania ze znajomymi i rodziną. Deser posmakuje zarówno dorosłym, jak i dzieciom. Jak zrobić deser Monte w pucharku? Domowe Monte przygotujesz na bazie budyniu z żółtkami i słodką śmietanką. Dzięki temu budyń jest puszysty i kremowy – dokładnie jak Monte. Część budyniu należy wymieszać z kakao i kremem czekoladowym (Nutellą). Następnie dwa kremy wykładamy do …

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://viagusto.pl/deser-monte-czyli-domowe-monte/
📌 Zobacz powiązany przepis:

🍴 Deser Monte - domowy przepis na Twoją ulubioną przekąskę

  • Liczba porcji: 4
  • Czas gotowania: 20 min
  • Czas przygotowania: 10 min
  • Szacunkowy koszt: 10 zł

Informacje o wartości odżywczej

  • Kalorie: 280
  • Tłuszcz: 12g
  • Węglowodany: 36g
  • Białko: 8g

Składniki

  • 500ml mleka
  • 1 opakowanie budyniu czekoladowego
  • 2 łyżki kakao
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego
  • 50g masła
  • 5 łyżek cukru
  • słoik dżemu malinowego

Przepis

None

  • Przygotuj wszystkie składniki. Podziel mleko na dwie równe części - po 250ml dla każdego z budyniów.
  • Zacznij od warstwy czekoladowej. W garnku rozpuść 2 łyżki kakao z 2 łyżkami cukru, a następnie dodaj budyń czekoladowy. Wlej do tego mleko stale mieszając, aby nie powstały grudki.
  • Gdy całość będzie już gładka, włącz kuchenkę i podgrzewaj mieszając do zgęstnienia. Następnie do gotowego budyniu dodaj połowę masła i dokładnie wymieszaj.
  • Podobnie przygotuj budyń waniliowy - rozpuść proszek z resztą cukru, dodaj mleko, podgrzewaj do zgęstnienia i na koniec dodaj resztę masła.
  • Na koniec w każdym pucharku (albo innym naczyniu) ułóż kolejno warstwę czekoladowego budyniu, warstwę dżemu i warstwę budyniu waniliowego. Odstaw do wystudzenia i schłodzenia w lodówce. Smacznego!
  • Podaje się zazwyczaj z niewielką ilością kremówki. Na górze możesz posypać posiekanymi orzechami.