Przepis na domowe Monte, czyli szybki budyniowy deserek w pucharku. Ten deser Monte przygotujesz jedynie z kilku prostych składników. Deserek sprawdzi się jako deser na co dzień, a także jako słodki poczęstunek dla gości – na przykład na imprezie urodzinowej, Sylwestrowej, czy po prostu podczas spotkania ze znajomymi i rodziną. Deser posmakuje zarówno dorosłym, jak i dzieciom. Jak zrobić deser Monte w pucharku? Domowe Monte przygotujesz na bazie budyniu z żółtkami i słodką śmietanką. Dzięki temu budyń jest puszysty i kremowy – dokładnie jak Monte. Część budyniu należy wymieszać z kakao i kremem czekoladowym (Nutellą). Następnie dwa kremy wykładamy do …
➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres:
https://viagusto.pl/deser-monte-czyli-domowe-monte/
📌 Zobacz powiązany przepis:
🍴 Deser Monte - domowy przepis na Twoją ulubioną przekąskę
- Liczba porcji: 4
- Czas gotowania: 20 min
- Czas przygotowania: 10 min
- Szacunkowy koszt: 10 zł
Informacje o wartości odżywczej
- Kalorie: 280
- Tłuszcz: 12g
- Węglowodany: 36g
- Białko: 8g
Składniki
- 500ml mleka
- 1 opakowanie budyniu czekoladowego
- 2 łyżki kakao
- 1 opakowanie budyniu waniliowego
- 50g masła
- 5 łyżek cukru
- słoik dżemu malinowego
Przepis
None
- Przygotuj wszystkie składniki. Podziel mleko na dwie równe części - po 250ml dla każdego z budyniów.
- Zacznij od warstwy czekoladowej. W garnku rozpuść 2 łyżki kakao z 2 łyżkami cukru, a następnie dodaj budyń czekoladowy. Wlej do tego mleko stale mieszając, aby nie powstały grudki.
- Gdy całość będzie już gładka, włącz kuchenkę i podgrzewaj mieszając do zgęstnienia. Następnie do gotowego budyniu dodaj połowę masła i dokładnie wymieszaj.
- Podobnie przygotuj budyń waniliowy - rozpuść proszek z resztą cukru, dodaj mleko, podgrzewaj do zgęstnienia i na koniec dodaj resztę masła.
- Na koniec w każdym pucharku (albo innym naczyniu) ułóż kolejno warstwę czekoladowego budyniu, warstwę dżemu i warstwę budyniu waniliowego. Odstaw do wystudzenia i schłodzenia w lodówce. Smacznego!
- Podaje się zazwyczaj z niewielką ilością kremówki. Na górze możesz posypać posiekanymi orzechami.