Przepis na budyniowe ciasto z chałwą, czyli proste ciasto bez pieczenia na herbatnikach. Chałwa świetnie łączy się z orzeźwiającym kremem cytrynowym i puszystą bitą śmietaną. To cytrynowe ciasto z chałwą będzie świetnym pomysłem jako ciasto na Wielkanoc, a także ciasto na niedzielę lub imprezę. Jak zrobić cytrynowy chałwowiec bez pieczenia? Ciasto chałwowiec bez pieczenia składa się z kilku warstw – są to: okrągłe biszkopty budyń z chałwą herbatniki cytrynowy krem budyniowy bita śmietana starta mleczna czekolada Ciasto przygotujesz bardzo prosto – wystarczy ugotować dwa kremy budyniowe, a następnie złożyć wszystkie warstwy ciasta. Na koniec przygotowujemy bitą śmietanę i gotowe! Dokładny …
🍴 Nieziemskie ciasto cytrynowe z chałwą bez pieczenia! Po prostu musisz to spróbować!
- Liczba porcji: 6
- Czas gotowania: 120 min
- Czas przygotowania: 15 min
- Szacunkowy koszt: 20 zł
Informacje o wartości odżywczej
- Kalorie: 420
- Tłuszcz: 20g
- Węglowodany: 55g
- Białko: 5g
Składniki
- 200g chałwy
- skórka i sok z 1 dużej cytryny
- 2 łyżki cukru pudru
- 200g herbatników
- 100g masła
- 200ml śmietany kremówki
- 2 łyżki żelatyny
Przepis
Oto doskonały przepis na niezwykle smaczne i proste w przygotowaniu ciasto cytrynowe z chałwą bez pieczenia! To połączenie klasycznych smaków, które zaskakuje swoją prostotą i efektem końcowym. Jeśli szukasz szybkiego przepisu na ciasto, które zachwyci wszystkich domowników - ten przepis jest właśnie dla Ciebie! Delikatna chałwa, kwaskowata cytryna i kruche herbatniki to kombinacja, której nie można odmówić. Dodatkowo ciasto jest bardzo proste w przygotowaniu, nie wymaga użycia piekarnika ani specjalistycznego sprzętu. Wystarczy kilka podstawowych składników, które znajdziesz w każdym domu. Jego przygotowanie nie zabierze Ci dużo czasu, a efekt końcowy na pewno przekroczy Twoje oczekiwania. Na koniec warto dodać, że ciasto cytrynowe z chałwą to doskonały pomysł na deser na każdą okazję - czy to spotkanie z przyjaciółmi, rodzinny obiad, czy po prostu chwila przyjemności po ciężkim dniu. Wystarczy spróbować raz, a na pewno będziecie wracać do tego przepisu!
- Rozkrusz chałwę na drobno i umieść w misce.
- Dodaj skórkę i sok z cytryny, cukier puder i wymieszaj.
- Herbatniki rozdrobnij na drobne kawałki, dodaj roztopione masło i dokładnie wymieszaj.
- Na dnie formy na ciasto wyłóż herbatniki z masłem, utwórz równą powłokę.
- Na herbatnikach rozprowadź wcześniej przygotowaną mieszankę chałwy z cytryną.
- Śmietanę kremówkę podgrzewaj na małym ogniu, nie doprowadzając do wrzenia. Dodaj do niej żelatynę i mieszaj, aż się rozpuści.
- Rozprowadź śmietanę z żelatyną na cieście i wstaw do lodówki na co najmniej 2 godziny, aby stężała.
- Po tym czasie ciasto jest gotowe do podania. Smacznego!