Uwielbiasz serniki i kawę? To ciasto będzie dla Ciebie idealne! Sernik Tiramisu to połączenie intensywnej kawy i kremowego sera z wiaderka. Ciasto jest proste w przygotowaniu i sprawdzi się na każdą okazję – czy to jako deser, czy ciasto na imprezę lub święta. Jak upiec sernik w kąpieli wodnej? Pieczenie sernika w kąpieli wodnej jest naprawdę proste! Wystarczy, że formę z sernikiem umieścisz w większym naczyniu (np. na blasze od piekarnika). Jeśli używasz formy z odpinanym rantem, to ważne jest, aby odpowiednio zabezpieczyć formę, owijając ją folią aluminiową, aby woda nie przedostała się do środka formy. Następnie do większej blachy …
🍴 Pieczony sernik tiramisu (prosty przepis)
- Liczba porcji: 8
- Czas gotowania: 60 min
- Czas przygotowania: 20 min
- Szacunkowy koszt: 35 zł
Informacje o wartości odżywczej
- Kalorie: 350 kcal na porcję
- Tłuszcze: 20g
- Węglowodany: 28g
- Białko: 10g
Składniki
- 500 g sera twarogowego
- 250 g mascarpone
- 3 jajka
- 150 g cukru pudru
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 3 łyżki mąki pszennej
- 1/2 szklanki zaparzonej kawy
- 1 łyżka likieru kawowego (np. Amaretto)
- 50 g gorzkiej czekolady, startej
- kakao do posypania
- herbatniki do wyłożenia formy
Przepis
Jeśli jesteś miłośnikiem sernika i tiramisu, ten przepis jest właśnie dla Ciebie! Pieczony sernik tiramisu to połączenie dwóch idealnych deserów – kremowość sernika i głęboki, kawowy smak tiramisu. Jest to doskonały wypiek na każdą okazję, które zachwyci Twoich gości. Proces przygotowania jest prosty - łączymy wszystkie składniki i pieczemy, a efekt końcowy jest niezwykle satysfakcjonujący. Sernik ten nie wymaga skomplikowanych technik cukierniczych, dzięki czemu poradzi sobie z nim nawet osoba, która nie eksperymentuje często w kuchni. Aromat świeżo zaparzonej kawy, delikatny smak mascarpone i nuta czekolady tworzą kompozycję, której nie można się oprzeć. Czy nie brzmi to apetycznie? Gdy raz spróbujesz naszego pieczonego sernika tiramisu, z pewnością stanie się on Twoim ulubionym deserem w krótkim czasie. Odkryj nową odsłonę klasycznych smaków i zaserwuj swoim najbliższym prawdziwą uczty dla podniebienia!
- Rozgrzej piekarnik do 180°C. Przygotuj tortownicę o średnicy 23 cm, wykładając jej spód herbatnikami.
- W misie miksera umieść ser twarogowy, mascarpone, cukier puder i dokładnie wymieszaj na gładką masę.
- Dodaj jajka, jedno po drugim, ciągle mieszając na wolnych obrotach. Następnie dodaj ekstrakt waniliowy, mąkę, zaparzoną kawę i likier kawowy. Mieszaj do połączenia składników.
- Wlej masę serową do przygotowanej formy. Wstaw do piekarnika i piecz przez 60 minut.
- Po upieczeniu, pozostaw sernik do wystygnięcia w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach. Po wystygnięciu wyjmij z piekarnika.
- Przed podaniem posyp sernik kakao i startą czekoladą. Podawaj schłodzony.