Przepis na proste miękkie pierniczki lebkuchen pachnące pomarańczą
🍴 Pierniczki lebkuchen - smak Świąt w Twoim domu
- Liczba porcji: 30
- Czas gotowania: 15 min
- Czas przygotowania: 30 min
- Szacunkowy koszt: 15 zł
Informacje o wartości odżywczej
- Kalorie: 120kcal
- Tłuszcz: 4g
- Węglowodany: 18g
- Białko: 2g
Składniki
- 500g mąki
- 4 łyżeczki przyprawy do piernika
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 200g miodu
- 100g cukru
- 100g masła
- 2 jajka
- skórka otarta z 1 cytryny
- 1 łyżka kakao
- dżem morelowy do nadzienia
- polewa czekoladowa do dekoracji
Przepis
Pierniczki lebkuchen to tradycyjne ciasteczka świąteczne, które rozpowszechnione są w wielu krajach Europy, w tym w Polsce. Charakteryzują się intensywnym smakiem i aromatem, który niewątpliwie kojarzy się z nadchodzącymi Świętami Bożego Narodzenia. Są wyjątkowo proste w przygotowaniu, a przyprawy do piernika, miód i czekolada tworzą niesamowitą kompozycję smaków, której nie da się zapomnieć. Dodatek dżemu morelowego dodaje im wilgotności i słodyczy. Pierniczki lebkuchen to doskonały pomysł na mały prezent dla najbliższych. Mogą też stanowić element dekoracji świątecznego stołu. Polecamy wypróbować ten przepis i cieszyć się domowym, świątecznym wypiekiem!
- Wszystkie składniki na ciasto umieszczamy w misce i zagniatamy ciasto.
- Ciasto wałkujemy na grubość ok. 3-4 mm i wykrawamy ciasteczka.
- Pierniczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy 15 minut w temperaturze 180 stopni.
- Po upieczeniu pierniczki ostudzamy, następnie napełniamy dżemem morelowym i sklejamy po 2 sztuki, tworząc pierniczki 'sandwichowe'.
- Gotowe pierniczki polewamy polewą czekoladową. Smacznego!