Szukasz sprawdzonego przepisu na polędwiczki wieprzowe, mam coś dla Ciebie. Delikatne mięso z polędwiczek, panierowane w nietypowej panierce, podane z warzywami oraz pieczarkami, czy nie brzmi kusząco?
🍴 Polędwiczki z warzywami po włosku – smak Mediolanu na Twoim stole
- Liczba porcji: 4
- Czas gotowania: 40 min
- Czas przygotowania: 20 min
- Szacunkowy koszt: 50 zł
Informacje o wartości odżywczej
- Kalorie: 320 kcal
- Tłuszcz: 15g
- Węglowodany: 20g
- Białko: 30g
Składniki
- 500g polędwiczki wieprzowej
- 2 papryki (czerwona i żółta)
- 1 cukinia
- 1 bakłażan
- 2 ząbki czosnku
- 1 cebula
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1 łyżeczka suszonej bazylii
- sól morska
- świeżo zmielony pieprz
Przepis
Jedź zdrowo i pysznie, traktując się doświadczeniem włoskiej kuchni bez konieczności opuszczania domu. Przepis na polędwiczki z warzywami po włosku przeniesie Cię do serca włoskiej Toskanii dzięki aromatycznym ziołom, świeżym warzywom i delikatnemu mięsu. Ten przepis jest niesamowicie prosty do wykonania, potrzebujesz tylko jednej patelni i kilku podstawowych składników. Polędwica wieprzowa jest naturalnie niskotłuszczowa, co czyni to danie doskonałym rozwiązaniem dla osób dbających o dietę. Potrzebujesz zaledwie godziny, aby przygotować to niesamowicie smaczne danie, które z pewnością zaimponuje gościom na obiad lub romantyczną kolację we dwoje. Więc daj się ponieść aromatom przysmaków włoskiej kuchni i zaskocz swoje kubki smakowe tym zdrowym, sycącym i przede wszystkim pysznym daniem!
- Oczyszcz polędwiczki i pokrój na plastry o grubości ok. 1 cm. Dopraw solą, pieprzem, oregano i bazylią. Odstaw na 15 minut.
- W międzyczasie pokrój bakłażan, cukinię i papryki w średniej wielkości kawałki, a cebulę i czosnek posiekaj drobno.
- Rozgrzej oliwę na dużej patelni, wrzuć czosnek i cebulę i smaż, aż staną się złote. Dodaj polędwiczki i smaż do momentu, aż staną się brunatne z każdej strony.
- Dodaj pokrojone warzywa do patelni, wymieszaj dobrze i smaż, aż warzywa zmiękną i zaczną się karmelizować. Dopraw do smaku solą, pieprzem, oregano i bazylią.
- Podawaj na ciepło, podkreślając smak świeżymi ziołami. Można podawać z pieczywem.