Polędwiczki z warzywami po włosku

Beata
Obiad
18.12.2023 7:45
Polędwiczki z warzywami po włosku

Szukasz sprawdzonego przepisu na polędwiczki wieprzowe, mam coś dla Ciebie. Delikatne mięso z polędwiczek, panierowane w nietypowej panierce, podane z warzywami oraz pieczarkami, czy nie brzmi kusząco?

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://www.kulinarnachwila.com/2023/12/poledwiczki-z-warzywami-po-wosku.html
📌 Zobacz powiązany przepis:

🍴 Polędwiczki z warzywami po włosku – smak Mediolanu na Twoim stole

  • Liczba porcji: 4
  • Czas gotowania: 40 min
  • Czas przygotowania: 20 min
  • Szacunkowy koszt: 50 zł

Informacje o wartości odżywczej

  • Kalorie: 320 kcal
  • Tłuszcz: 15g
  • Węglowodany: 20g
  • Białko: 30g

Składniki

  • 500g polędwiczki wieprzowej
  • 2 papryki (czerwona i żółta)
  • 1 cukinia
  • 1 bakłażan
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • sól morska
  • świeżo zmielony pieprz

Przepis

Jedź zdrowo i pysznie, traktując się doświadczeniem włoskiej kuchni bez konieczności opuszczania domu. Przepis na polędwiczki z warzywami po włosku przeniesie Cię do serca włoskiej Toskanii dzięki aromatycznym ziołom, świeżym warzywom i delikatnemu mięsu. Ten przepis jest niesamowicie prosty do wykonania, potrzebujesz tylko jednej patelni i kilku podstawowych składników. Polędwica wieprzowa jest naturalnie niskotłuszczowa, co czyni to danie doskonałym rozwiązaniem dla osób dbających o dietę. Potrzebujesz zaledwie godziny, aby przygotować to niesamowicie smaczne danie, które z pewnością zaimponuje gościom na obiad lub romantyczną kolację we dwoje. Więc daj się ponieść aromatom przysmaków włoskiej kuchni i zaskocz swoje kubki smakowe tym zdrowym, sycącym i przede wszystkim pysznym daniem!

  • Oczyszcz polędwiczki i pokrój na plastry o grubości ok. 1 cm. Dopraw solą, pieprzem, oregano i bazylią. Odstaw na 15 minut.
  • W międzyczasie pokrój bakłażan, cukinię i papryki w średniej wielkości kawałki, a cebulę i czosnek posiekaj drobno.
  • Rozgrzej oliwę na dużej patelni, wrzuć czosnek i cebulę i smaż, aż staną się złote. Dodaj polędwiczki i smaż do momentu, aż staną się brunatne z każdej strony.
  • Dodaj pokrojone warzywa do patelni, wymieszaj dobrze i smaż, aż warzywa zmiękną i zaczną się karmelizować. Dopraw do smaku solą, pieprzem, oregano i bazylią.
  • Podawaj na ciepło, podkreślając smak świeżymi ziołami. Można podawać z pieczywem.