Przepis na wilgotnego piernika z melasą
➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres:
https://wypiekibeaty.com.pl/piernik-na-melasie/
📌 Zobacz powiązany przepis:
🍴 Piernik na melasie: Przepis rodem ze Święta Ducha
- Liczba porcji: 8
- Czas gotowania: 60 min
- Czas przygotowania: 20 min
- Szacunkowy koszt: 20 zł
Informacje o wartości odżywczej
- Kalorie: 320kcal
- Białko: 5g
- Węglowodany: 50g
- Tłuszcze: 12g
Składniki
- 250g mąki pszennej
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 3 łyżeczki przyprawy do piernika
- 125g masła
- 100g cukru
- 4 łyżki melasy
- 1 jajko
- 100ml mleka
Przepis
Piernik na melasie to prawdziwe kulinarne odkrywanie tajemnic dawnych smaków. Jest wyjątkowy - aromatyczny, wilgotny, doskonale słodki. Nie jest przesadnie skomplikowany, a efekt końcowy zadowoli każde podniebienie. Tego ciasta nie może zabraknąć na żadnym świątecznym stole. Melasa dodaje mu niepowtarzalnego smaku i niuansu, którego nie można uzyskać z użyciem zwykłego cukru. Przygotowywanie piernika to też wspaniała okazja do spędzenia czasu z najbliższymi. Praca nad ciastem, mieszanie składników, pieczenie i wreszcie dzielenie się końcowym smakiem to czysta radość. Nie zwlekaj i już dziś odkryj tajemnicę piernika na melasie!
- W misce mieszamy mąkę, sodę oczyszczoną i przyprawę do piernika.
- W rondelku roztapiamy masło, dodajemy cukier i melasę. Mieszamy do czasu aż składniki się połączą.
- Do miski z mąką dodajemy masę z rondelka. Całość mieszamy, następnie dodajemy jajko oraz mleko. Znowu dokładnie mieszamy.
- Ciasto przekładamy do natłuszczonej i wysypanej mąką formy. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na około 60 minut.
- Gotowy piernik studzimy, następnie przekładamy na talerz. Możemy go posypać cukrem pudrem dla efektu oraz lepszego smaku.