Przepis na ciasto czekoladowe z malinami – wg przepisu Nigelli Lawson
🍴 Czekoladowe ciasto z malinami o nieziemskim smaku
- Liczba porcji: 8
- Czas gotowania: 35 min
- Czas przygotowania: 20 min
- Szacunkowy koszt: 25 zł
Informacje o wartości odżywczej
- Kalorie: 450
- Tłuszcze: 25g
- Węglowodany: 50g
- Białko: 7g
Składniki
- 200g gorzkiej czekolady
- 200g masła
- 1 szklanka cukru
- 4 jajka
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 250g malin
Przepis
Dzisiaj mam dla Was przepis na przepyszne ciasto czekoladowe z malinami. To połączenie jest na tyle dobre, że z pewnością zachwyci Was od pierwszego kęsa. Ciasto jest wilgotne, mokre i pełne czekoladowego smaku, a maliny dodają mu odpowiedniej szczypty słodko-kwasowego akcentu. Muszę auch przestrzec - ciasto jest na tyle pyszne, że trudno się od niego oderwać! Najlepiej smakuje podane na zimno, więc polecam je upiec dzień wcześniej i pozostawić na kilka godzin w lodówce. Doskonale sprawdzi się na każdej imprezie, spotkaniu z rodziną czy po prostu do popołudniowej kawy. Ciekawe połączenie smaków i konsystencji z pewnością przyciągnie uwagę Waszych gości. Dzisiaj proponuję Wam przepis na ciasto czekoladowe z malinami, które jest nie tylko przepyszne, ale również proste w przygotowaniu. Wykorzystywane składniki są łatwo dostępne, a sama technika przygotowania nie powinna sprawić problemów nawet mniej doświadczonym cukiernikom. Zachęcam do spróbowania tego przepisu!
- Roztop czekoladę w kąpieli wodnej razem z masłem.
- W osobnej misce wymieszaj cukier, jajka, mąkę, proszek do pieczenia i sól.
- Połącz roztopioną czekoladę z suchymi składnikami i wymieszaj
- Do ciasta dodaj połowę malin i delikatnie wymieszaj.
- Ciasto przełóż do formy i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 35 minut.
- Gotowe ciasto udekoruj resztą malin.