Republikański senator Rick Scott zwrócił się do amerykańskiego rządu z żądaniem wszczęcia śledztwa w sprawie wpływu importu chińskiego czosnku na bezpieczeństwo narodowe. Jego zaniepokojenie wynika z twierdzeń o niehigienicznych praktykach w produkcji tego popularnego składnika kulinarnego.
Niebezpieczny czosnek z Chin
Stany Zjednoczone są głównym konsumentem czosnku z Chin. Okazuje się jednak, że pojawiły się podejrzenia o niebezpiecznych substancjach zawartych w warzywie. Senator Scott uważa, że niezwłocznie należy zbadać tę sprawę. W tym celu wydał niniejsze oświadczenie:
"Istnieją poważne obawy dotyczące zdrowia publicznego dotyczące jakości i bezpieczeństwa czosnku uprawianego za granicą – w szczególności czosnku uprawianego w komunistycznych Chinach [...] Bezpieczeństwo i ochrona żywności są kluczowymi zagadnieniami z punktu widzenia bezpieczeństwa narodowego, zdrowia publicznego i dobrobytu gospodarczego." - Rick Scott
Polityk podkreślił, że jego podejrzenia opierają się na dokumentacji dostępnej w Internecie.
Apel o wszczęcie śledztwa
Senator wezwał Departament Handlu do podjęcia działań na mocy prawa, umożliwiających dochodzenie w sprawie wpływu chińskiego czosnku na bezpieczeństwo USA. W liście szczegółowo omówił różne rodzaje czosnku, które powinny być poddane analizie, obejmując zarówno świeży, mrożony, jak i przetworzony produkt.
Ponadto Scott zasugerował, że istnieje podejrzenie o stosowaniu ścieków jako nawozu do uprawy czosnku. Jednak na ten zarzut nie ma jednoznacznych dowodów w tej sprawie. Warto jednak zauważyć, że kwestie bezpieczeństwa żywności są istotne z punktu widzenia bezpieczeństwa narodowego, zdrowia publicznego i dobrobytu gospodarczego, dlatego należy zbadać tę sprawę.
Czosnek w Polsce
Czosnek w Polsce uprawia się przede wszystkim w okolicach:
- Poznania
- Zielonej Góry
- Warszawy
- Zamościa
Eksperci uważają, że nasz krajowy czosnek jest wysokiej jakości i nie wykorzystuje się do jego produkcji zakazanych pestycydów. Niestety okazuje się, że czosnek z Azji trafia również do naszego kraju za pośrednictwem Norwegii. Jak zatem rozpoznać, który produkt wybieramy w sklepie? Otóż:
"Polski czosnek zazwyczaj odznacza się osnówką o delikatnie różowym kolorze. Czasami może wyróżniać się nawet lekko fioletowym zabarwieniem. Natomiast barwa skórki chińskiego czosnku jest z reguły śnieżnobiała". - pysznosci.pl
Czy uważacie, że Polska powinna zaprzestać importu czosnku z Chin ?