Babka makowcowa

Ciasta
09.12.2023 12:29
Babka makowcowa

Dziś u mnie babka makowcowa, ale nie jakaś zwykła babka, tylko drożdżowa.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://wypiekibeaty.com.pl/babka-makowcowa/
📌 Zobacz powiązany przepis:

🍴 Tradycyjna Babka Makowcowa: Przepis na Magiczny Smak Świąt

  • Liczba porcji: 10
  • Czas gotowania: 40 min
  • Czas przygotowania: 60 min
  • Szacunkowy koszt: 20 zł

Informacje o wartości odżywczej

  • Kalorie: 350 kcal na porcję
  • Tłuszcz: 15 g
  • Węglowodany: 45 g
  • Białko: 6 g

Składniki

  • 200 g maku
  • 150 g cukru
  • 100 g masła
  • 3 jajka
  • 200 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 50 ml mleka
  • skórka otarta z jednej cytryny
  • szczypta soli
  • cukier puder do posypania

Przepis

Ta przepyszna babka makowa to klasyczny dodatek do twojego świątecznego stołu. Ten tradycyjny polski wypiek cieszy się niezmienną popularnością nie tylko ze względu na swoją wyjątkową texturę, ale także intensywny smak. Dzięki temu prostemu przepisowi, bez problemu upieczesz ją samodzielnie w domu. Składniki są łatwo dostępne, a sama przygotowanie zajmuje tylko kilka kroków. Starannie wybrane proporcje składników gwarantują doskonały rezultat każdego razu. Babka makowa jest nie tylko smaczna, ale również zadowala wzrok, dzięki swojemu wyglądowi nadaje się idealnie na świąteczny stół. Upiecz tę babkę na nadchodzące święta i zaskocz swoich gości tradycyjnym, polskim przysmakiem, którym nie można się oprzeć. Bez względu na to, czy planujesz duży rodzinny obiad, czy mały, kameralny wieczór, ta babka makowa będzie doskonałym wyborem. Odkryj na nowo smak prawdziwych, domowych wypieków!

  • Mak zalej wrzątkiem i odstaw na godzinę, a następnie odsącz go z wody.
  • Masło rozpuść w rondelku, dodaj cukier i duszony mak. Całość dokładnie wymieszaj.
  • Odseparuj żółtka od białek. Białka ubij na sztywną pianę z szczyptą soli.
  • Do masy makowej dodaj żółtka, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, mleko i skórkę z cytryny. Wszystko dokładnie wymieszaj.
  • Na koniec dodaj ubite białka i delikatnie wymieszaj ciasto.
  • Przygotuj formę do pieczenia babki, posmaruj ją masłem i wysyp mąką. Następnie przełóż do niej ciasto.
  • Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni Celsjusza. Piecz babkę przez około 40 minut. Po upieczeniu ostudź ją i posyp cukrem pudrem.