Rolada bananowa

Ciasta
26.10.2023 10:29
Rolada bananowa

Przepis na roladę bananową z kremem twarożkowym

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://wypiekibeaty.com.pl/rolada-bananowa/
📌 Zobacz powiązany przepis:

🍴 Rolada bananowa - idealna propozycja na co dzień i na specjalne okazje

  • Liczba porcji: 6
  • Czas gotowania: 25 min
  • Czas przygotowania: 20 min
  • Szacunkowy koszt: 10 zł

Informacje o wartości odżywczej

  • Kalorie: 240 kcal
  • Tłuszcz: 5 g
  • Węglowodany: 45 g
  • Białko: 5 g

Składniki

  • 4 dojrzałe banany
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1/2 szklanki cukru
  • 4 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki kakao
  • powidła śliwkowe do smarowania

Przepis

Rolada bananowa to absolutny must have na każdym stole. To połączenie delikatnego ciasta z dojrzałymi bananami i powidłami śliwkowymi. Jak dla mnie to połączenie idealne. Rolada jest niezwykle prostym i szybkim w przygotowaniu daniem, które zadowoli nawet najbardziej wymagających smakoszy. Dzieci uwielbiają jej słodki smak, a dorośli docenią prostotę przygotowania. Co ważne, składniki potrzebne do przygotowania rolady to produkty, które często mamy w domu. Zatem, nie musisz planować jej przygotowania z wyprzedzeniem. Rolada doskonale sprawdzi się jako deser po niedzielnym obiedzie, ale też jako słodka przekąska na co dzień. Zdecydowanie warto jest przygotować więcej - rolada szybko znika ze stołu! Chcesz odpowiedzieć na pytanie, jak zrobić roladę bananową? Już teraz zanurz się w jej smaku!

  • Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Pokryj blachę do pieczenia papierem do pieczenia.
  • W średniej misce wymieszaj mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sól i kakao.
  • W dużej misce ubij jajka na puszystą masę. Dodaj do nich suchą miksturę i dokładnie wymieszaj.
  • Rozsmaruj ciasto na przygotowanej blasze i piecz przez 20 minut. Po upieczeniu odwróć ciasto na czystą ściereczkę kuchenną posypaną cukrem pudrem, roluj aż do ostygnięcia.
  • Rozsmaruj powidła na całej powierzchni ciasta, a na nich pokrojone wzdłuż banany.
  • Zaroluj ciasto w roladę i pozostaw na 1-2 godziny w lodówce. Przed podaniem posyp cukrem pudrem.