pyszne domowe rogaliki po brzegi wypełnione nadzieniem
🍴 Rogaliki z budyniem - zagubiony przepis z dzieciństwa
- Liczba porcji: 6
- Czas gotowania: 20 min
- Czas przygotowania: 70 min
- Szacunkowy koszt: 15 zł
Informacje o wartości odżywczej
- Kalorie: 350
- Tłuszcz: 15g
- Węglowodany: 50g
- Białko: 5g
Składniki
- 500g mąki
- 250g margaryny
- 50g drożdży
- łyżka cukru
- szczypta soli
- 1/2 szklanki mleka
- dwa żółtka
- 1 opakowanie budyniu śmietankowego
- 1 łyżka masła
- 1 szklanka mleka
- 1/2 szklanki cukru
Przepis
Ten przepis na rogaliki z budyniem to prawdziwe skarby z dzieciństwa. Zapach świeżo upieczonego ciasta, które napełnia cały dom, jest nieodparty. Słodycz budyniu doskonale współgra z ciastem drożdżowym. To jest typ przekąsek, które na pewno ucieszą nie tylko dzieci, ale i dorosłych. Możesz podawać je na co dzień, jako deser po obiedzie, czy też na spotkanie ze znajomymi. Przepis jest prosty, jednakże wymaga cierpliwości. Robienie ciasta drożdżowego to prawdziwa szkoła cierpliwości. Pamiętaj aby drożdże miały czas na wyrośnięcie. Nie przyspieszaj tego procesu. Twoja cierpliwość będzie wynagrodzona pysznym, miękkim i pachnącym ciastem. W tym przepisie używamy domowego budyniu, który zdecydowanie różni się od gotowych produktów z sklepu. Prosty i naturalny smak domowego budyniu doda rogalikom unikalnego smaku. Wypróbuj ten przepis, a przekonasz się, jak proste składniki mogą zamienić się w coś wyjątkowego. Zaserwuj sobie i swoim bliskim kawałek dzieciństwa.
- Rozkrusz drożdże, dodaj łyżkę cukru i 1/2 szklanki ciepłego mleka. Odstaw na 15 minut, żeby drożdże zaczęły pracować.
- W większej misce wymieszaj mąkę ze szczyptą soli. Dodaj margarynę i zagnieć ciasto. Możesz to zrobić rękami lub za pomocą miksera z hakiem do ciasta.
- Gdy drożdże proces fermentacki, dodaj je do miski z ciastem i dodaj dwa żółtka. Zagnieć ciasto. Powinno być elastyczne i niekiedy przywierać do rąk. Jeśli ciasto jest zbyt suche, dodaj trochę mleka. Jeśli jest zbyt mokre, dodaj trochę mąki.
- Podziel ciasto na 4 części, każdą z nich rozwałkuj na okrąg o grubości około 5 mm. Każdy okrąg podziel na 8 trojkątów.
- Przygotuj budyń zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Na koniec dodaj łyżkę masła, które nada budyniu aksamitnej konsystencji.
- Na szerszym końcu każdego trójkąta nałóż łyżeczkę budyniu i zawiń rogalika.
- Rogaliki układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w 180 stopniach przez 20 minut, aż będą złoto-brązowe.
- Po wystygnięciu posyp cukrem pudrem.