Karmelowo-kawowa fantazja-pyszne i łatwe ciasto +FILM

Katarzyna
Ciasta
12.10.2023 18:28
Karmelowo-kawowa fantazja-pyszne i łatwe ciasto +FILM

Jest to łatwe i szybkie do zrobienia ciasto na cienkim kakaowym biszkopcie, z masą budyniową karmelową i pianką kawową. Ciasto przepięknie wygląda, jest nie za słodkie, bardzo pyszne-idealne na każdą okazję. Bardzo serdecznie polecam i zapraszam, na prawdę warto je zrobić.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://smaki-katriny.blogspot.com/2023/10/karmelowo-kawowa-fantazja-pyszne-i-atwe.html
📌 Zobacz powiązany przepis:

🍴 Karmelowo-kawowa fantazja-pyszne i łatwe ciasto z filmem instruktażowym

  • Liczba porcji: 8
  • Czas gotowania: 40 min
  • Czas przygotowania: 30 min
  • Szacunkowy koszt: 25 zł

Informacje o wartości odżywczej

  • kalorie: 387 kcal
  • białko: 7.9 g
  • węglowodany: 46.2 g
  • tłuszcz: 20.7 g

Składniki

  • 200 g masła
  • 1 szklanka cukru
  • 4 łyżki kakao
  • 2 jajka
  • 1 szklanka mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 400 g mleka skondensowanego
  • 2 łyżki kawy rozpuszczalnej
  • 100 g ciemnej czekolady
  • 100 g orzechów włoskich

Przepis

Szukasz przepisu na niebanalne, ale łatwe w wykonaniu ciasto? Karmelowo-kawowa fantazja to propozycja dla Ciebie. To ciasto to prawdziwa gratka dla łasuchów i miłośników mocnej kawy. Delikatne ciasto czekoladowe przeplatane jest sosem kawowym, a całość dopełnia karmelowa polewa i chrupiące orzechy. Przepis jest prosty i nie wymaga specjalnych umiejętności czy skomplikowanych składników. Ciasto idealnie komponuje się z popołudniową kawą czy herbatą, ale równie dobrze sprawdzi się jako deser po obiedzie czy podczas spotkań z przyjaciółmi. Na blogu dostępny jest film instruktażowy krok po kroku, dzięki czemu przygotowanie ciasta stanie się prawdziwą kulinarne frajdą. Zainspiruj się i twórz kulinarne arcydzieła z Karmelowo-Kawową fantazją.

  • Masło, cukier i kakao roztapiać w rondlu, aż składniki się połączą.
  • Do rondla dodajemy jajka, mąkę i proszek do pieczenia. Mieszamy składniki do połączenia się.
  • Foremkę do pieczenia wykładamy papierem, wlewamy ciasto i pieczemy 30 minut w 180 stopniach.
  • Mleko skondensowane mieszamy z kawą i podgrzewamy.
  • Piekące ciasto polewamy sosem kawowym i pieczemy następne 10 minut.
  • Ciasto studzimy, polewamy rozpuszczoną czekoladą i posypujemy orzechami.