Rogaliki krucho-drożdżowe z marmoladą

Ciasta
03.09.2023 13:16
Rogaliki krucho-drożdżowe z marmoladą

Przepis na kruche rogaliki z marmoladą albo innym nadzieniem

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://wypiekibeaty.com.pl/rogaliki-krucho-drozdzowe-z-marmolada/
📌 Zobacz powiązany przepis:

🍴 Rogaliki krucho-drożdżowe z marmoladą - domowe ciastko idealne do kawy

  • Liczba porcji: 15
  • Czas gotowania: 20 min
  • Czas przygotowania: 120 min
  • Szacunkowy koszt: 15 zł

Informacje o wartości odżywczej

  • Kalorie: 200 kcal
  • Tłuszcz: 8g
  • Węglowodany: 28g
  • Białko: 3g

Składniki

  • 500 g mąki pszennej
  • 200 g masła
  • 50 g świeżych drożdży
  • 100 g cukru
  • 200 ml ciepłego mleka
  • 2 żółtka
  • szczypta soli
  • 1 łyżka spirytusu
  • dżem lub marmolada do nadzienia
  • cukier puder do posypania

Przepis

Domowe rogaliki krucho-drożdżowe z marmoladą, to idealna propozycja dla tych, którzy cenią sobie domowe wypieki. Ciastka są przepyszne, a ich przygotowanie nie jest takie trudne jak się wydaje. Wystarczy poświęcić trochę czasu, a efekt końcowy na pewno to wynagrodzi. Mimo, że wymaga to nieco pracy, to jednak warto, bo domowe są zawsze najlepsze. A aromat rosnącego ciasta, przemieniającego się w pięknie pachnące i pyszne ciastka, jest niepowtarzalny. Są to idealne ciastka do podania gościom z filiżanką dobrej kawy lub herbaty. Łączą w sobie niepowtarzalny smak ciasta drożdżowego i ulubionego dżemu lub marmolady. To prawdziwe domowe cudeńka, które szybko znikają z talerza. Rogaliki są kruche, ale jednocześnie miękkie i wilgotne od marmolady. Na zewnątrz są lekko chrupiące, a w środku ukrywają słodkie, owocowe serce. To smak, który zna każdy z nas, smak dzieciństwa, do którego chcemy wracać. Tego typu domowe wypieki zawsze cieszą się ogromną popularnością, a rogaliki krucho-drożdżowe z marmoladą są jednymi z najsmaczniejszych.

  • Rozpuść masło i odstaw je, aby przestygło. Drożdże zasyp cukrem, zalej ciepłym mlekiem i odstaw na 30 minut, aż zaczną pracować.
  • Do miski przesyp mąkę, zrób dołek, do którego wbij dwa żółtka, dodaj przestudzone masło, sól, spirytus i wyrośnięte drożdże. Wszystko dokładnie wymieszaj i zagnieć jednolite ciasto. Podziel je na cześci ważące około 100 g. Każdą z nich rozpłaszcz, a potem podziel na osiem trójkątów.
  • Na każdy trójkąt nałóż łyżeczkę ulubionego dżemu lub marmolady. Skręć rogaliki zaczynając od podstawy trójkąta. Układaj je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując między nimi odstępy, bo podczas pieczenia rosną.
  • Piekarnik nagrzej do 180 stopni Celsjusza. Piecz ciastka 15 - 20 minut, aż się zarumienią. Przed podaniem posyp je cukrem pudrem.