Alarmujące doniesienia o jedzeniu w szpitalach! Sanepid publikuje wyniki kontroli!

Agnieszka
Newsy
23.08.2023 10:53
Alarmujące doniesienia o jedzeniu w szpitalach! Sanepid publikuje wyniki kontroli!

Państwowa Inspekcja Sanitarna wzięła pod lupę szpitalne jedzenie. Skala uchybień niepokoi. Sanepid wystawił sporo mandatów. Poznaj szczegóły.

Państwowa Inspekcja Sanitarna przedstawia raport dot. żywienia w szpitalach

Na początku sierpnia tego roku Sanepid przedstawił raport "Stan sanitarny kraju w 2022 roku", w którym opublikowano także dane dotyczące szpitalnego jedzenia. Dane te nie napawają jednak optymizmem.

Lista nieprawidłowości jest niestety długa. Sanepid ocenił, że szpitalne posiłki są mało urozmaicone, zawierają zbyt dużą ilość soli, cukru i tłuszczu, a przy tym mają zbyt małą ilość wartości. Nie ma też informacji o alergenach.

Posiłki w szpitalach - wiele nieprawidłowości

Sanepid przebadał 740 z 1028 zarejestrowanych szpitalnych bloków. Z 740 skontrolowanych w 460 posiłki dostarczał catering.

W 262 próbkach posiłków dostarczanych do szpitala w formie cateringu stwierdzono nieprawidłowości w 60 jadłospisach, 24 zestawieniach dekadowych (jadłospis na 10 dni) i 12 próbkach zbadanych laboratoryjnie.

Natomiast w szpitalach posiadających szpitalną kuchnię, z:

414 jadłospisów - 102 były nieprawidłowe,

173 zestawień dekadowych - 61 były nieprawidłowe,

58 próbek pobranych do badania laboratoryjnego - 47 było nieprawidłowych.

Jakie grzechy żywieniowe szpitale popełniały najczęściej?

Na długiej liście uchybień opublikowanej w raporcie Sanepidu, do najczęstszych należą:

  • nieprecyzyjne informacje na temat alergenów, zaplanowanych potraw oraz ich gramatury,
  • mała różnorodność potraw i napojów, powtarzalność dań w dekadzie (jadłospis na 10 dni - przyp. red.), mało urozmaicone śniadania i kolacje, w większości bez dodatku warzyw/owoców,
  • niska wartość energetyczna posiłków w stosunku do zapotrzebowania dziennego dla pacjentów,
  • brak w posiłkach głównych (śniadaniu, obiedzie lub kolacji) pełnowartościowego białka, tj. zwierzęcego lub białka roślin strączkowych,
  • mała podaż warzyw oraz owoców w dziennej racji pokarmowej,
  • zbyt niska podaż produktów zbożowych pełnoziarnistych, kasz i produktów z pełnego przemiału mąki,
  • brak lub podawanie zbyt małej ilości mleka i przetworów mlecznych,
  • brak lub podawanie zbyt małej ilości ryb i/lub przetworów rybnych,
  • nieuwzględnienie w diecie tłuszczów roślinnych bogatych w kwasy jedno - i wielonasycone,
  • podawanie zbyt dużej ilości potraw smażonych (brak zróżnicowania technik przygotowywania potraw w dekadzie), a także słodkich dań i dodatków (dżemu, kremu czekoladowego i miodu),
  • duży udział produktów wysoko przetworzonych (konserw, pasztetów, mortadeli, mielonki), stosowania koncentratów zup w proszku,
  • obecność w posiłkach (ocena ilościowa) ponadnormatywnej ilości soli lub tłuszczów.

 

Sanepid wystawił mandaty

Organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej nałożyły 22 grzywny na kwotę 5150 zł, w tym 13 mandatów na kwotę 3750 zł w szpitalach prowadzących żywienie w systemie cateringowym. Wydały ogółem 202 decyzje administracyjne, w tym 79 w szpitalach prowadzących żywienie w systemie cateringowym. - informuje Polska Agencja Prasowa. 

Brak higieny w szpitalnych stołówkach

Sanepid sprawdził też warunku higieniczno-sanitarne w miejscach przygotowywania posiłków. Do najczęstszych nieprawidłowości w szpitalach zaliczają się:

  • niewłaściwy stan sanitarno-techniczny pomieszczeń bloku żywienia,
  • niewłaściwy stan sanitarno-techniczny wyposażenia oraz urządzeń,
  • brak dokumentacji lub zapisów w dokumentacji kontroli wewnętrznej: GHP, GMP i HACCP, jak również niedostosowanie tej dokumentacji do stanu faktycznego, nieprzestrzeganie zapisów instrukcji GHP/ GMP (np.: brak lub nieprawidłowe zabezpieczenie obiektu przed szkodnikami, brak terminowego przeglądu i konserwacji maszyn, brak prawidłowego monitoringu ustalonego punktu kontroli, brak aktualnego wyniku badania wody przeznaczonej do spożycia),
  • przechowywanie i stosowanie przeterminowanych środków spożywczych do przygotowania posiłków,
  • nieprawidłowe przechowywanie artykułów spożywczych, m.in: brak segregacji produktów w urządzeniach chłodniczych (np.: w opakowaniach nieprzeznaczonych do kontaktu z żywnością lub wtórnie wykorzystywanych opakowaniach jednorazowych, przechowywanie gotowych półproduktów z surowcami), niezachowanie łańcucha chłodniczego,
  • niewłaściwe zagospodarowanie odpadów.