Przepis na pyszne drożdżowe ciasto z jagodami i kruszonką
🍴 Pyszne ciasto drożdżowe z jagodami - dla łasuchów
- Liczba porcji: 6
- Czas gotowania: 45 min
- Czas przygotowania: 15 min
- Szacunkowy koszt: 15 zł
Informacje o wartości odżywczej
- Kalorie: 350 kcal
- Tłuszcz: 3,5 g
- Węglowodany: 70 g
- Białko: 8 g
Składniki
- 500 gram mąki
- 50 gram drożdży
- 100 gram cukru
- 2 jaja
- 200 ml ciepłego mleka
- 1 łyżeczka soli
- 200 gram jagód
- cukier puder do posypania
Przepis
Przygotowanie ciasta drożdżowego z jagodami to czysta przyjemność, a jego smak to czysta magia. To idealny deser na każdą okazję. Sprawdzi się jako podwieczorek do kawy lub herbaty, słodki poczęstunek na spotkanie z przyjaciółmi czy deser po obiedzie. Jagody dodadzą ciastu wyjątkowego smaku i wilgotności. Z powodzeniem można je zastąpić innymi owocami, np. wiśniami, czereśniami czy malinami - jest to idealne ciasto na lato, kiedy to mamy dostęp do wielu świeżych owoców. Słodkość ciasta doskonale kontrastuje z lekko kwaskowym smakiem jagód. Sama przygotowanie ciasta jest bardzo proste i szybkie, a efekt końcowy z pewnością przysporzy nam wielu miłośników. Co ważne, ciasto jest bardzo sycące, dzięki czemu wystarczy na wiele porcji. Spróbuj już dziś przygotować to niesamowite ciasto - gorąco polecamy!
- Zagotuj mleko i ostudź do ciepłego. W międzyczasie wymieszaj mąkę z drożdżami i solą.
- Dodaj jaja, cukier i ciepłe mleko do mąki. Zagnieć ciasto i odstaw na około godzinę w ciepłe miejsce, aż podwoi swoją objętość.
- Po tym czasie, ugnieć ponownie ciasto i wyłóż na blachę. Na cieście równomiernie rozłóż jagody.
- Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 45 minut, do momentu aż ciasto będzie złote.
- Ostudzone ciasto posyp cukrem pudrem. Smacznego!