ciasto budyniowe na zimno

Monika
Ciasta
27.07.2023 13:51
ciasto budyniowe na zimno

Wyjątkowy budyniowiec z arbuzem, czyli pyszne ciasto budyniowe bez pieczenia. To połączenie kremowego budyniu, kruchych waflowych rurek i soczystego arbuzowego akcentu. W gorące letnie dni, kiedy apetyt na ciężkie desery spada, ciasto budyniowe z arbuzem jest idealnym wyborem. Jego delikatna i lekka konsystencja doskonale sprawdza się jako świeży deser po obiedzie lub dodatek do niedzielnej kawy. Ciasto pięknie prezentuje się na stole. Zaskocz swoich bliskich tym orzeźwiającym letnim ciastem! Z jakich warstw składa się to budyniowe ciasto z arbuzem? nadziewane rurki waflowe puszysty krem budyniowy półkule arbuza przezroczysta galaretka Jeśli nie jesteś fanem arbuza, możesz zastąpić go innymi owocami, takimi …

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://viagusto.pl/budyniowiec-z-arbuzem/
📌 Zobacz powiązany przepis:

🍴 Nieziemskie Ciasto Budyń na Zimno - Idealne na Letnie Popołudnie!

  • Liczba porcji: 8
  • Czas gotowania: 20 min
  • Czas przygotowania: 15 min
  • Szacunkowy koszt: 20 zł

Informacje o wartości odżywczej

  • Kalorie: 200kcal
  • Tłuszcz: 10g
  • Węglowodany: 25g
  • Białko: 3g

Składniki

  • 1 paczka biszkoptów
  • 1l mleka
  • 3 paczki budyniu śmietankowego
  • 1 szklanka cukru
  • 250g masła
  • 1 tabliczka czekolady deserowej

Przepis

Nie ma chyba nic lepszego na gorące, letnie dni niż ciasto, które odświeża i koi podniebienie. Dlatego dziś chciałbym Ci zaproponować przepis na pyszne ciasto budyń na zimno. Jest to ciasto, które dosłownie rozpływa się w ustach, a kombinacja delikatnego budyniu i chrupiących biszkoptów tworzy niepowtarzalny duet. Dodatkowym atutem tego przepisu jest jego prostota - nie musisz być doświadczonym cukiernikiem, aby przygotować to ciasto. Wystarczy kilka podstawowych składników, które masz zapewne w swojej kuchni. Przygotowanie zajmuje dosłownie chwilę, a efekt końcowy na pewno Cię zadowoli. To ciasto to prawdziwa uczta dla podniebienia. Spróbuj koniecznie!

  • W garnku zagotuj mleko z cukrem. Dodaj budyń i gotuj według instrukcji na opakowaniu.
  • Kiedy budyń będzie gotowy, dodaj masło i dokładnie wymieszaj.
  • Na dnie formy ułóż warstwę biszkoptów, na nie wylej połowę gorącego budyniu.
  • Wstaw formę do lodówki na 15 minut, aby budyń lekko zastygł. Potem nałóż kolejną warstwę biszkoptów i resztę budyniu.
  • Formę wstaw do lodówki na co najmniej 2 godziny, aby ciasto dobrze zastygło.
  • Przed podaniem posyp ciasto startą czekoladą.
  • Smacznego!