Zapraszam Was na przepis na proste i szybkie ciasto z owocami: czerwonymi porzeczkami i borówkami. Ciasto bez dodatku masła i oleju, za to z dodatkiem serka ricotta, dzięki któremu ciasto jest wilgotne, puszyste i niesamowicie pyszne. Serdecznie polecam Wam również kolejne przepisy na łatwe ciasta owocowe: SKŁADNIKI Ciasto z owocami i serkiem ricotta 200 g ricotty (w temperaturze pokojowej) 200 g mąki pszennej 70 g borówek 70 g czerwonych porzeczek 100 g cukru 1 laska wanilii lub 16 g cukru waniliowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 jaja (w temperaturze pokojowej) szczypta soli PRZYGOTOWANIE Ciasto z owocami i serkiem ricotta …
🍴 Pyszne ciasto z owocami i serkiem ricotta
- Liczba porcji: 8
- Czas gotowania: 45 min
- Czas przygotowania: 20 min
- Szacunkowy koszt: 25 zł
Informacje o wartości odżywczej
- Kalorie: 350 kcal
- Tłuszcz: 15 g
- Węglowodany: 45 g
- Białko: 8 g
Składniki
- 250 g mąki pszennej
- 200 g cukru
- 4 jajka
- 125 g masła
- 250 g serka ricotta
- 3 łyżki miodu
- 500 g owoców sezonowych (np. truskawki, maliny, borówki)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
Przepis
Ciasto z owocami i serkiem ricotta to doskonała propozycja na letni deser. Delikatne, puszyste ciasto, połączone z kremowym smakiem serka ricotta i świeżymi owocami, tworzy wyjątkowo smaczną kombinację. Przygotowanie ciasta jest proste i nie powinno zająć dużo czasu. Najważniejsze jest użycie świeżych, dojrzałych owoców - ich słodycz i aromat przenikną do ciasta, nadając mu wyjątkowy smak. Ciasto z owocami i serkiem ricotta to też świetny sposób, aby zachęcić dzieci do jedzenia owoców. Jest to zdrowa alternatywa dla tradycyjnych ciast i deserów. Pyszny, owocowy smak zachwyci zarówno dzieci, jak i dorosłych. Zapraszam do wypróbowania tego przepisu!
- Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia. Do masy dodaj szczyptę soli, mieszaj, aż składniki się połączą.
- W oddzielnej misce ubij jajka z cukrem na puszystą masę. Dodaj masło i miksuj, aż składniki się połączą. Dodaj ricottę i miod, a następnie powoli dodawaj mąkę, cały czas mieszając.
- Ciasto przełóż do formy do pieczenia, na wierzch ułóż owoce. Piecz w piekarniku przez około 45 minut.
- Po upieczeniu ostudź ciasto, następnie możesz je podawać. Smacznego!