Zapiekane muszle makaronowe z cukinią i szpinakiem w sosie beszamelowym

Magda
Zapiekanki
10.07.2023 19:29
Zapiekane muszle makaronowe z cukinią i szpinakiem w sosie beszamelowym

Dzisiaj chciałabym zaproponować Wam przepis na zapiekane muszle makaronowe z cukinią i szpinakiem w kremowym sosie beszamelowym. Wyjątkowo smaczny pomysł na bezmięsny obiad w cieplejsze dni. Jeśli przepadacie za makaronem i zapiekankami, ten przepis z pewnością przypadnie Ci go gustu.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://lagrandepiccolacuoca.com/zapiekane-muszle-makaronowe/
📌 Zobacz powiązany przepis:

🍴 Zapiekane muszle makaronowe z cukinią i szpinakiem w sosie beszamelowym

  • Liczba porcji: 4
  • Czas gotowania: 30 min
  • Czas przygotowania: 20 min
  • Szacunkowy koszt: 25 zł

Informacje o wartości odżywczej

  • Kalorie: 532 kcal
  • Tłuszcz: 18.7 g
  • Węglowodany: 72.3 g
  • Białko: 21.2 g

Składniki

  • 500 g muszli makaronowych
  • 1 duża cukinia
  • 200 g świeżego szpinaku
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 500 ml mleka
  • 100 g tartego parmezanu
  • sól i pieprz do smaku

Przepis

Chcesz spróbować czegoś innego na obiad? Co powiesz na wegetariańską zapiekankę z muszli makaronowych, cukinią i szpinakiem, zapiekaną w sosie beszamelowym? Ten przepis jest równie pyszny, jak brzmi. Świeże warzywa dodają lekkości, podczas gdy sos beszamelowy i parmezan nadają zapiekance kremowej tekstury. Zapewnia zadowalający, ale lekki posiłek, który jest idealny na każdą porę roku. Dodatkowo jest to świetny sposób na wykorzystanie nadmiaru warzyw z własnego ogródka. Przepis jest prosty i szybki, dzięki czemu idealnie nadaje się na posiłek w pośpiechu. Co więcej, ty i twoja rodzina będziecie zachwyceni tym zdrowym i smacznym daniem.

  • Ugotuj muszle makaronowe zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedź i odstaw na bok.
  • Podczas gdy makaron się gotuje, umyj i pokrój cukinię w kostkę. Szpinak dokładnie umyj.
  • Na patelni rozgrzej łyżkę masła, dodaj pokrojoną cukinię i duś na średnim ogniu przez około 5 minut. Dodaj szpinak i duś jeszcze przez 2 minuty aż szpinak zmięknie. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
  • W małym garnku rozgrzej łyżkę masła, dodaj mąkę i szybko mieszaj na średnim ogniu. Powoli dodawaj mleko, cały czas mieszając, aż sos zgęstnieje. Dodaj połowę sera parmezan i mieszaj, aż ser się rozpuści. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
  • Przedgrzewaj piekarnik do 200 stopni Celsjusza.
  • W żaroodpornym naczyniu nałóż połowę makaronu, a na nim warstwę cukinii i szpinaku. Zalej sosiem beszamelowym. Powtórz proces z resztą składników.
  • Posyp wierzch zapiekanki resztą sera parmezan i wstaw do piekarnika na 20-30 minut, aż zapiekanka będzie złoto-brązowa.
  • Zapiekankę podawaj gorącą. Smacznego!