Ciasto rabarbarowe z truskawkami Szukasz pomysłu na coś słodkiego do porannej kawy? Mam dla Ciebie szybki, prosty sposób na sezonowe ciasto z rabarbarem oraz truskawkami. 20 porcji 60 minut czas przygotowania Forma 24 cm x 24 cm Składniki: • 3 szk. mąki pszennej • 2 łyżeczki proszku do pieczenia • 1 ½ szk. cukru • 7 jajek • 200 g masła • 2 opakowania budyniu waniliowego • ½ szk. oleju • 4 laski rabarbaru • 10 truskawek Sposób przygotowania: 1. Mąkę, proszek, cukier wsypuję do miski, dodaję masło, żółtka (białka zostawiam) i wyrabiam ciasto. 2. Następnie 1//3 części ciasta przekładam do woreczka foliowego i chowam do zamrażalnika a pozostałym ciastem wykładam dno tortownicy. 3. Ciasto piekę 15 minut w rozgrzanym piekarniku w 180°C. Po upieczeniu ciasto studzę. 4. Białka ubijam na sztywno z cukrem, następnie dodaję budyń w proszku oraz olej. 5. Masę wykładam na ciasto, na masie układam pokrojony rabarbar oraz truskawki. 6. Wierzch ciasta posypuję kruszonką z tartego na tarce o dużych oczkach, pozostałego ciasta (wcześniej schowanego do zamrażalnika). 7. Ciasto piekę rozgrzanym piekarniku 35 minut w 180°C. Po upieczeniu ciasto studzę. 8. Gotowe. 9. Smacznego.