Przepis
Kluski na parze
7 klusek
składniki:
- 250 g mąki pszennej luksusowej
- 125 ml letniego mleka
- 1 jajko
- 15 g drożdży świeżych
- 2 łyżki cukru
- szczypta soli
- 25 g masła
Drożdże pokruszyć w misce. Dodać do nich 50 ml mleka i 1 łyżkę cukru, wszystko wymieszać do uzyskania gładkiego płynu, przykryć ściereczką i odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce.
Masło roztopić i przestudzić.
Mąkę przesiać razem z 1 łyżką cukru i solą do miski. Dodać jajka pozostałe mleko i zaczyn do miski, wyrobić gładkie i elastyczne ciasto- ok 7 minut wyrabiania ręcznego. Pod koniec wyrabiania dodać masło i zagniatać aż ciasto ponownie nabierze gładkiej struktury.
Wyrobione ciasto włoży do miski, przykryć ściereczką i odstawić na godzinę do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Następnie wyrośnięte ciasto zagnieć 2- 3 razy i podzielić na 7 równych części po oko 63 gramy. Z ciasta uformować gładkie kule i odstawić je na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do napuszenia.
W międzyczasie przygotować garnek do parowania* lub parowar.
Wyrośnięte bułeczki parować ok 10 minut- podczas parowania jeszcze urosną. Podawać z ulubionymi dodatkami.
Kluski na parze śmiało można zamrozić, ale najpierw należy je uparować, ostudzić i zamrozić. Można też włożyć uparowane kluski na 2 dni do lodówki.
Smacznego!
* Może on składać się z garnka wypełnionego w 1/4 wodą i bezpośrednio na niego położonym garnkiem z sitkiem razem z pokrywką- wtedy należy zagotować wodę i parować kluski, kiedy woda będzie wrzała. Można też obwiązać garnek gazą, zagotować wodę i parować kluski pod przykryciem np. głęboką i przylegającą miską. Kluski nie mogą dotykać gotującej wody!