Przepis
Oto przepis na placek ,którego składniki można zapamiętać bez problemu i robić "z głowy" następnym razem.Jest prosty, zawsze wyjdzie i niebiańsko smakuje. A śliwki nie idą "na dno".
Składniki
3 szklanki mąki
1 szklanka cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
5 jajek
7 łyżek śmietany 12 lub 18 proc.
12 łyżek oleju
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii- może być aromat waniliowy
ok. 12 śliwek
Mąkę przesiewamy i łączymy z proszkiem do pieczenia. Odstawiamy. Jajka i cukier miksujemy na puszystą masę. Dodajemy śmietanę, olej i ekstrakt z wanilii - delikatnie miksujemy. Odstawiamy misker. Dodajemy partiami mąkę wymieszaną wcześniej z proszkiem do pieczenia i mieszamy całość drewnianą łyżką. Na górę wykładamy wydrylowane, przepołowione na pół śliwki (skórką do dołu).
Uwaga- ja swój zrobiłam z..kruszonką!
Ciasto pieczemy przez ok. 50-60 min. w temp. 160 stopni (należy sprawdzać patyczkiem czy jest już upieczone). Po ostudzeniu można posypać cukrem pudrem.
Ja dodatkowo dałam ...kruszonki. Miałam zamrożona jedną porcję. Wydaje mi się ,że z kruszonką placek jest lepszy!
Smacznego!