Nietypowy Jabłecznik

Beata
Ciasta
20.04.2023 9:37
Nietypowy Jabłecznik

Nietypowy Jabłecznik Szukasz pomysłu na ciasto do porannej, niedzielnej kawy. Oto przepis dla Ciebie, jabłecznik na puszystym biszkopcie, przekładany budyniowo jabłkowa masą. Forma 24 cm x 24 cm 15 porcji 60 minut czas przygotowania Składniki na biszkopt: • 6 jajek • 6 łyżek mąki ziemniaczanej • 6 łyżek mąki pszennej • 2 łyżeczki proszku do pieczenia • 1 niepełna szklanka cukru Składniki na masę: • 4 jabłka • 3 szk. soku jabłkowego • 2 budynie waniliowe bez cukru • 2 galaretki cytrynowe • 200 g masła Składniki na poncz: • 1/3 szk. wody • 1 łyżeczka soku z cytryny • 1 olejek rumowy • Szczypta cukru Składniki na polewę: • 200 g czekolady białej • 3 łyżki śmietany 30% • 50 g pestek słonecznika Sposób przygotowania: 1. Białka oddzielam od żółtek, białka ubijam na sztywno z cukrem, dodaję żółtka, nadal ubijając około 5 minut. 2. Mąki mieszam z proszkiem do pieczenia, dodaję do masy jajecznej, mieszam łyżką. 3. Masę wykładam do natłuczonej formy i piekę w rozgrzanym piekarniku 30 minut w 180°C. 4. Po upieczeniu biszkopt studzę, kroję poziomo na połowę. Jedną połowę układam ponownie w formie. 5. Dwie szklanki soku jabłkowego gotuję, a w jednej szklance soku jabłkowego rozrabiam budynie. Budynie wlewam do gotującego się soku jabłkowego mieszam, wsypuję galaretki w proszku oraz dodaję masło. Gotuję do chwili zagotowania. 6. Jabłka obieram, kroję w kostkę, przekładam do garnka, podlewam małą ilości wody, gotuję 5 minut. Jabłka dodaję do budyniu, mieszam. 7. Masę jabłkowo budyniową układam na biszkopcie, masę przykrywam drugą połową biszkoptu. 8. Czekolady rozpuszczam w rondelku z dodatkiem śmietany i polewam wierzch biszkoptu. 9. Pestki słonecznika prużę na suchej patelni i posypuję wierzch ciasta. 10. Ciasto chłodzę w lodówce 2 godziny. 11. Gotowe. 12. Smacznego.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://www.kulinarnachwila.com/2023/04/nietypowy-jabecznik.html