Chleb żytnio pszenny ze słonecznikiem Ten niezwykły chlebek skradnie serce, a jego świeżość utrzymuje się do tygodnia. Nie kupuj chleba, przygotuj Sam/a. Chleb był krojony jeszcze gorący, proszę poczekać aż ostygnie. Forma 15 cm x 40 cm 20 minut czas przygotowania 20 porcji Składniki: • 6,5 szk. (250 ml) mąki żytniej • 3 szk. mąki pszennej • 1 szk. mleka letniego • 600 ml wody letniej • 50 g drożdży świeżych • 100 g pestek słonecznika • 2 łyżki soli • 1 łyżka cukru • 1 żółtko Sposób przygotowania: 1. Mąki, sól, pestki słonecznika wsypuję do dużej miski, drożdże z cukrem rozpuszczam w mleku, wlewam do mąk. Następnie wlewam wodę i wyrabiam ciasto. Odstawiam w ciepłe miejsce na dwie godziny do wyrośnięcia. 2. Po tym czasie wyrośnięte ciasto przekładam w do formy wysmarowanej olejem a wierzch ciasta smaruję żółtkiem roztrzepanym widelcem. 3. Piekę 50 minut w rozgrzanym piekarniku w 180 °C. 4. Chleb gotowy. 5. Smacznego.