Mielone zapiekane na plasterkach cukinii

Beata
Obiad
12.06.2023 6:58
Mielone zapiekane na plasterkach cukinii

Mielone zapiekane na plasterkach cukinii Brak Ci pomysłu na danie obiadowe, chcesz zaskoczyć rodzinę? Oto przepis dla Ciebie. Kotlety mielone na plasterkach cukinii przykryte pomidorem z serem a to wszystko pieczone w piekarniku. Wypróbuj koniecznie. 24 porcji 50 minut czas przygotowania Składniki: • 1 kg mięsa mielonego wieprzowego • 2 cukinie • 2 ząbki czosnku • 1 cebula • 1 całe jajko • 4 łyżki bułki tartej • 3 pomidory • 10 dag sera żółtego • 1 pęczek szczypiorku • Sól • 1 łyżeczka papryki ostrej • 1 łyżka majeranku Sposób przygotowania: 1. Mięso mielone przekładam do miski, wbijam jajko, wsypuję paprykę ostrą, majeranek, bułkę tartą, sól. Czosnek oraz cebulę obieram, drobno kroję, dodaję do mięsa. Następnie wyrabiam masę mięsną. 2. Cukinie kroję w plasterki, układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. 3. Z masy mięsnej robię małe kotleciki i układam na każdym plasterku cukinii. 4. Następnie piekę w rozgrzanym piekarniku 30 minut w 180°C. 5. Po tym czasie wyjmuję kotlety z piekarnika, na każdym kotlecie układam plasterek pomidora, a wierzch posypuję serem żółtym startym na tarce o dużych oczkach. Ponownie wykładam do piekarnika na 10 minut. 6. Kotlety gotowe, przed podaniem posypuję posiekanym szczypiorkiem, podaję z surówką oraz ziemniakami. 7. Smacznego

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://www.kulinarnachwila.com/2023/06/mielone-zapiekane-na-plasterkach-cukinii.html